IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои съдебни дела трябва да следим и през 2014 г.?

От сагата с Националната агенция за сигурност в САЩ, до сайт, който е известен с прякора "еbay за наркотици"

08:39 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германски демонстрант подкрепя Едуард Сноудън, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Германски демонстрант подкрепя Едуард Сноудън, Снимка: Ройтерс

Съдебните дела за технологични казуси са изключително интересни и обикновено продължават с години. Понякога е трудно да си успял, без да засегнеш нечии интереси, като доста често дори държавата влиза в битката. Друг наболял проблем са авторските права и по точно тяхното спазване, което често е твърдо условно понятие.

Специализираното издание Arstechnica подчертава няколко важни такива дела, които започнаха през 2013 г., но се очаква развръзката по тях да стане ясна през настоящата 2014 г. Но защо са толкова важни? Първо, защото касаят огромен брой хора, и второ, защото изходът от тях ще бъде съпроводен с решения, които могат да повлияят на бизнеса, предизвиквайки рокади в технологичната индустрия и промени в законодателството на определени държави.

И така, кои са четирите най-интересни технологични казуса, чиято развръзка предстои.

Националната агенция за сигурност на САЩ и обвиненията за подслушване

Информацията, която бившият агент на ЦРУ – Едуард Сноудън, изнесе в публичното пространство, разкри, че американското правителство е подслушвало много хора, както в страната, така и в чужбина. Осветляването на може би най-противоречивата правителствена програма в Щатите, предизвика завеждането на поне две дела срещу държавата, а трето тръгна в съвсем нова посока.

Вече е сигурно, че двете дела ще бъдат отнесени към апелативни съдилища, като експерти прогнозират, че случаят ще достигне дори до Върховния съд на САЩ. Първото дело бе заведено от правозащитника Лари Клейман веднага след публикуването на първата част от информацията от The Guardian.

Висши юристи определиха програмата като противоконституционна и “почти оруелска”, напомняйки за антиутопичния роман “1984” на Джордж Оруел. Част от тях е областният съдия Ричард Лион, който отхвърля основния аргумент на правителството, а именно дело от 1970 г., изходът от което позволява на властите да подслушват абонатите, набирани от разследван телефон.

Друг областен съдия – Уилям Паули, е на точно обратното мнение. Според него, въпреки че събираната информация е “умопомрачаващо много”, подслушваните “свързани” телефони не попадат под защитата на Четвъртата поправка. Паули смята, че от 70-те досега телефоните са станали много по-гъвкави устройства, но настоящото дело касае единствено функцията им на такива. Според него всичко това не противоречи на принципа на Върховния съд, че човек няма субективната нагласа за неприкосновено лично пространство в телефонната мрежа.

Анализатори смятат, че активистите могат да използват инерцията от водените дела и да окажат натиск върху политиците в желанието си да се забрани, или поне строго ограничи, подслушването на телефони.

Megaupload

Тази година може да е ключова за един от най-необичайните заподозрени в САЩ – Ким Дотком. През юли, роденият в Германия Дотком ще бъде изслушан от съда, който ще трябва да реши дали той да бъде екстрадиран от Нова Зеландия в САЩ, където да бъде съден за нарушаване на авторски права. Междувременно, Дотком очаква решението на Върховния съд в Нова Зеландия дали може да се запознае с всички улики, които американските власти са събрали по неговото дело. Отгоре на всичко, основателят на пиратския сайт Megaupload съди новозеландското правителство за незаконно наблюдение и претърсване.

Всичко започна на 19 януари 2012 г., когато Ким Шмиц, както е искинското име на Дотком, установил, че сайтът му е закрит от американските власти. Имението му в Нова Зеландия бе щурмувано от въоръжени до зъби местни полицаи, съпровождани от кучета и хеликоптери. Дотком бе арестуван.

След това стана ясно, че новозеландските власти са превишили правомощията си при претърсването на недвижимия имот, което принуди самия министър председателят на страната да се извини официално на предполагаем киберпрестъпник и беглец от САЩ. През 2012 г. Дотком вече е имал статут на постоянно пребиваващ в Нова Зеландия, което по местното законодателство означава, че властите нямат право да го подлагат на наблюдение. Очевидно обаче, местните не са се съобразили със закона, което допълнително дава преимущество на адвокатите на Дотком.

Как Дотком отбелязва втората си годишнина като обвиняем?

“Ще има събитие в Оукланд, което ще запознае посетителите с информация за новата политическа партия на Ким Дотком в Нова Зеландия. Ще се проведат и дискусии за създаването на нов онлайн проект за споделяне на музика,” заявява Ира Роткен, адвокат на Дотком, пред Arstechnica.

Бъдещето обаче не е толкова светло за Дотком, тъй като на 23 декември правителството на САЩ му изпрати 191 страници с улики срещу него, в опит да се ускори процедурата по екстрадирането му.

“Това потвърждава фактът, че САЩ води изцяло експериментално криминално преследване срещу моя клиент,” заявява Роткен. Според нея Дотком не трябва да бъде съден като престъпник, а вместо това да бъде образувано гражданско дело срещу него, където да бъдат разгледани обвиненията по “вторично нарушение на авторски права”.

“Америка се интересува само от подбирането на улики, което доведе до образуването на тези 191 страници. Очакваме Върховният съд на Нова Зеландия да постанови дали можем да получим достъп до документите по по-справедлив начин. Заедно с делото срещу правителството на Нова Зеландия за нелегално шпиониране и въпросителните около самото претърсване, имаме пълни основания да смятаме, че изслушването за екстрадиция може да се отложи. Нещата можеха да се случат много по-бързо, ако правителството беше осигурило повече прозрачност,” заключва Роткен.

Последна актуализация: 07:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още