IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС облекчава правилата за секюритизирания дълг

Брюксел иска да привлече на пазара на дългови ценни книжа застрахователите и пенсионните фондове

17:12 | 27.03.14 г.
ЕС облекчава правилата за секюритизирания дълг

Европейският съюз (ЕС) ще облекчи правилата за продажба на секюритизиран дълг, съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

Така Брюксел ще даде втори шанс на ценните книжа, обезпечени с активи, които на практика предизвикаха финансовата криза.

Освен че планира да насърчи секюритизацията на дългове, Евросъюзът иска да насърчи и други форми на финансиране, за да стимулира растежа и създаването на нови работни места, допълва агенцията.

Барние уточни, че ще бъдат облекчени капиталовите правила за банките и застрахователите, които оскъпяват създаването и покупката на такъв дълг. Предвижда се да се намали изискването за сумите, които банките и застрахователите трябва да заделят, за да покрият рисковете от инвестициите в секюритизиран дълг, както и да се дадат повече възможности за инвестиции на пенсионните фондове.

Заради кризата банките в Европа силно затегнаха кредитирането. За разлика от САЩ обаче, на Стария континент около две трети от финансирането за бизнеса идва от банкови заеми. Затова политиците в региона търсят нови източници на кредити, като смятат, че „препакетирането“ и продажбата на дългове е един от отговорите на проблема.

„Има секюритизация, която е лоша, и ние видяхме, че това струваше много пари. Но има и добра секюритизация и искаме да я насърчим. С това няма да предизвикаме нова криза“, коментира Барние.

Евросъюзът очевидно иска да привлече на пазара на дългови ценни книжа застрахователите и пенсионните фондове, отбелязва информационната агенция. По думите на Барние европейските застрахователни дружества притежават активи за 84 трлн. евро, а пенсионните фондове – за 37 трлн. евро.

Еврокомисарят подчертава, че „твърде малко от тези пари са инвестирани в непублични структури“. Той допълва, че това ще улесни и достъпа на малкия и среден бизнес до кредитен ресурс.

Инвестиционните банки от Wall Street и Лондон отдавна лобират, че секюритизацията на дългове е един от начините да се задоволи част от търсенето на финансов ресурс, след като оттеглянето на банките от кредитния пазар причини огромен недостиг на финансиране за бизнеса.

Дребният бизнес в много страни от Евросъюза разчита предимно на по-малки регионални банки, за да си осигури кредитиране. Формулата все още работи в икономически мощна Германия, но не и в останалата част от Европа, където картината е коренно различна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още