IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле внася германския проектобюджет за 2014 г. в Бундестага

Германското правителство очаква ръст на БВП от 2% през 2015 г.

13:07 | 08.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле внася германския проектобюджет за 2014 г. в Бундестага

Германският финансов министър Волфганг Шьойбле ще представи пред Бундестага проектобюджета на Германия за 2014 г. Местните медии припомнят думите му от преди година и половина, че страната ще успее предсрочно да изплати дълговете си, а през 2014 г. няма да има нови задлъжнявания.

Финансист номер едно на Германия смята, че ще се наложи промяна в държавния бюджет, защото икономическият възход на страната е голям, но в същото време ситуацията в Украйна прави икономическите прогнози непредсказуеми.

"Събиранията от данъци са толкова високи, че германското правителство ще успее да постигне с три години предсрочно целта си да изплати всичките нови задължения” , беше заявил Шойбле пред Der Spiegel в края на 2012 г. Разходите на държавата от години са по-ниски от приходите ѝ, затова и дълговете постоянно намаляват, обяснява министърът. 

За последен път балансиран бюджет Германия е постигала през 2007 и 2008 г., преди първата глобална финансова криза. Германското постижение е добър пример за останалите държави в еврозоната, защото показва, че сравнително бързо при добра финансова дисциплина и работеща икономика една страна може да преодолее паричните затруднения.

Във вторник германското правителство обяви, че очаква ръст на БВП от 2% за 2015 г., след като прогнозира 1,8% за тази година през февруари, се казва във вътрешен доклад на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс. За периода между 2016 и 2018 г. правителството прогнозира растеж от около 1,5% на година.

"Положителното развитие на пазара на труда ще продължи, след като първоначалните сигнали откриват добра перспектива за 2014 г. Икономическите данни, заедно с подобряващата се глобална икономическа конюнктура, предполагат, че икономическото възстановяване ще добие по-широки размери през тази година", се казва в доклада, който се очаква да бъде публикуван по-късно във вторник.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
2014 е вече към средата си а Шойбле внася нещо за обсъждане Това проектобюджет ли е или отчет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още