IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералното правителство иска да се справя без нови заеми

От 2015 г. Шойбле иска да стопява планината с дългове на Германия

15:48 | 08.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Федералното правителство иска да се справя без нови заеми

За първи път от 46 години насам федералното правителство ще трябва да се справя през следващата година без нови дългове. Преди този балансиран бюджет министърът на финансите Волфганг Шойбле ще иска съвсем леко повишаване на заемите въпреки прескъпите коалиционни проекти. Вместо първоначално заложените в бюджета за 2014 г. нови заеми за 6,20 милиарда евро е предвиден дълг от 6,5 милиарда евро. Това става ясно от новия проектобюджет за 2014 г. и финансовия план, който трябва да бъде гласуван следващата седмица от Министерския съвет.

Нулата трябва да залегне постоянно във федералния бюджет от 2015 г. До 2018 г. са заложени балансирани бюджети при липсата на нови дългове. Първоначално планираните милиардни излишъци вече не са възможни, предвид оценяваните на 23 млрд. евро коалиционни проекти, като пенсионните планове, допълнителните инвестиции в пътната инфраструктура и образованието и градоустройството, както и за облекчаване на общините и провинциите. С това обаче и намаляването на гигантската планина с дългове от повече от 1300 милиарда евро само за федералната република отново се отлага с няколко години.

За финансирато на допълнителните разходи Шойбле ще използва не само първоначално очакваните излишъци, но също така и резерви от бюджета. Мерките, приети от двата коалиционни партньора обаче предвиждат особено след 2017 г. високи разходи, което ще наложи бъдещото федерално правителство да приеме допълнителни усилия.

За тази година Шойбле предвижда разходите да са в размер на 298,5 милиарда евро, през 2018 г. - 327,2 милиарда евро. Инвестициите ще се увеличат от 25,80 милиарда евро тази година до 27 млрд. евро през 2018 г.

С планираните за 2014 нови дългове Шойбле ще постигне целта за структурно балансиран бюджет – тоест, без взимане предвид на икономическите и еднократни ефекти. Максимално възможният дълг ще бъде в размер на 8,50 милиарда евро.

Бюджетът за 2014 г. трябваше да бъде преразгледан след смяната на правителството през миналата есен. В сряда кабинетът ще вземе решение относно основните параметри за бюджетен план на 2015 г. Бюджетът за тази година се очаква да влезе окончателно в сила едва малко преди лятната ваканция. Дотогава ще важи предварителен финансов план, което също ще доведе до икономии, защото с него не могат да бъдат изразходвани повече пари в сравнение със същия период на миналата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Да му мислят икономиките с дефицити в условия на дефлация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още