IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият сектор в ЕС харчи над 120 млн. евро годишно за лобизъм

1,7 хил. лобисти работят в европейските институции в помощ на финансовата индустрия

15:00 | 09.04.14 г.
Финансовият сектор в ЕС харчи над 120 млн. евро годишно за лобизъм

Финансовата индустрия в ЕС харчи повече от 120 млн. евро за лобизъм в Брюксел и за тях работят над 1,7 хил. лобисти, сочи проучване на „Корпоративна Европа“. Данните показват, че секторът може да разчита на големи лобистки ресурси и има достъп до взимащите решения, посочват от неправителствената организация.

Според проучването финансовата индустрия има свои лобисти дори и в официалните консултативни групи. В тези групи обаче се взимат важните решения и се формират политиките на ЕС. Именно наличието на лобисти обяснява и трудния път на реформата във финансовия сектор, допълват авторите на проучването.

Лобистите са работили активно и по отношение на решенията на Европейската комисия. Комисията всъщност е една от най-активните законодателни институции в общността.

При изготвянето на решения за консултации са участвали 906 организации, от които 55% са били от финансовата индустрия, 13% от синдикати, неправителствени и потребителски организации и 12% от други икономически сектори.

Финансовият сектор има лобисти и в другите европейски институции, сред които и Европейския парламент, показват още проучванията на „Корпоративна Европа“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още