IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's повиши перспективата пред гръцките банки

S&P понижи перспективата за 15 европейски банки заради новите правила за закриване на затруднени финансови институции

10:06 | 30.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Moody's повиши перспективата пред гръцките банки

Moody's Investors Service повиши перспективата пред гръцката банкова система от негативна до стабилна заради очакванията за връщането към ръст на икономиката на Гърция през 2014 – 2015 г. след шест години на спад, съобщава рейтинговата агенция.

„Същественото икономическо възстановяване, заедно с рекапитализацията на банките в Гърция и възобновения им достъп до междубанково финансиране и международните пазари, допълнително ще облекчи натиска върху системата“, посочва рейтинговата агенция.

Оценката отразява и очакваното влошаване на качеството на банковите активи и капитала през тази година, но ръстът на проблемните кредити ще бъде със значително по-слаби темпове, допълва се в становището на рейтинговата агенция.

Moody's смята, че въпреки слабото вътрешно търсене на фона на свиването на доходите и високата безработица средата, в която оперират гръцките банки, значително ще се подобри.

Агенцията очаква реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция да достигне 0,3% през тази и 1,2% през следващата година благодарение на туризма и износа. „Структурните реформи успешно трансформират Гърция в по-конкурентоспособна, експортно ориентирана икономика, а не в икономика, водена от потреблението“, посочва се в становището.

„Въпреки все още слабите пазар на труда и вътрешно търсене, смятаме, че растежът на БВП ще създаде по-устойчиви възможности за банковия бизнес, а икономиите от мащаба и консолидацията на сектора през 2012-2013 г. ще подобрят позициите на банките“, пише още в доклада.

Moody's очаква значително подобрение на рентабилността на гръцките банки през 2015 г. През тази година обаче финансовите институции в южната ни съседка се очаква да останат губещи заради все още нарастващите провизии срещу проблемните кредити.

Агенцията прогнозира, че проблемните кредити ще достигнат към края на годината най-високото си равнище – около 37% от общия обем на кредитите.

Агенцията освен това очаква, че гръцките банки ще имат нужда от около 7,5 млрд. евро допълнителен капитал заради продължаващия ръст на проблемните кредити и провизиите. Капиталът може да бъде осигурен от специалния държавен фонд за рекапитализация на банките, но най-вероятно финансовите институции ще си го осигурят от частни инвеститори.

Междувременно Standard & Poors (S&P) понижи перспективите пред рейтингите на 15 европейски банки, включително Barclays, Credit Suisse и Deutsche Bank, след като европейските законодатели постигнаха споразумение за правната рамка, с която правителствата може и да не спасяват банки, съобщава Ройтерс.

Европейският парламент (ЕП) прие този месец ново законодателство, което улеснява закриването на проблемните банки и намалява разходите на данъкоплатците за спасяването на затруднени финансови институции.

Според рейтинговата агенция извънредната правителствена помощ за спасените банки ще намалее, след като регулаторите приложат реформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
Тва хубу, ама айде са moodis да им даде 300 милиярда заем и тея да си върнат дълга на европейците, не само от нас да взимат и да ги хрантутим Гълрчолята ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още