IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens купува енергийния бизнес на Rolls-Royce за 785 млн. паунда

Сделката ще ни позволи да се концентрираме върху бизнес областите, където можем да добавим най-много стойност, посочва шефът на Rolls-Royce

20:58 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Siemens купува енергийния бизнес на Rolls-Royce за 785 млн. паунда

Rolls-Royce обяви, че се е споразумяла да продаде енергийния си бизнес с газови турбини и компресори на Siemens за 785 млн. паунда, съобщава ВВС.   

През 2013 г. енергийното поделение реализира печалба от 72 млн. паунда при продажби за 871 млн. Клиенти на продукцията са петролни и газови компании, както и производители на електроенергия.

В енергийния бизнес на Rolls-Royce са заети 2 400 души, докато при Siemens в този отрасъл, който е генерирал продажби за 27 млрд. евро през 2013 г., работят 83 500 човека.

„Сделката ще даде по-големи възможности на енергийния ни бизнес като част от много по-голяма енергийна компания и ще ни позволи да се концентрираме върху бизнес областите, където можем да добавим най-много стойност“, коментира главният изпълнителен директор на Rolls-Royce Джон Риштън.

Сделката идва в момент, когато Siemens се оказа възможен съперник на американския конгломерат General Electric в наддаването за енергийния бизнес на френската група Alstom.

Siemens отчете значително по-висока печалба през второто тримесечие на фискалната година, но от друга страна компанията има по-малко нови поръчки. Печалбата расте с 16 на сто до 1,57 млрд. евро, въпреки че приходите се свиват с 2 процента до 17,45 милиарда евро. 

Siemens също така обяви планове да преструктурира бизнеса си в девет поделения, за да увеличи производителността. От началото на следващата финансова година четири сектора, на които Siemens се разделяше досега, влизат в миналото. От сегашните 16 подразделения ще останат само девет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още