IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи след евроизборите

Изходът от вота може да е решителен за това кой ще ръководи Европейската комисия

10:22 | 26.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще се случи след евроизборите

Резултатът от изборите за Европейски парламент между 22 и 25 май вероятно ще определи и това кой може да е наследник на Жозе Мануел Барозу начело на Европейската комисия. Влезлият в сила през 2009 г. договор за ЕС от Лисабон предвижда, че лидерите на държавите-членки на ЕС взимат под внимание изборния резултат при номинирането на кандидатите.

Изборът на следващия ръководител на ЕК обаче няма да се получи толкова лесно, защото нормативната уредба се тълкува по различен начин.

Какво би могло да се случи след 25 май? Новинарската агенция DPA очертава възможното развитие – без претенции за изчерпателност:

Сценарий 1: Всичко е по план

Председателят на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой предлага на 28-те държавни ръководители кандидат, който получава необходимата подкрепа от тях. В идеалния случай това е водещият кандидат на най-силно представената партия. Малко вероятно е според дипломати това да се случи още на специалната среща на върха на 27 май, тъй като към тази дата размерът на фракциите вероятно все още няма да е окончателно уточнен.

По-вероятно е това да се случи на срещата на върха през лятото - на 26 и 27 юни в Брюксел. След това новият парламент ще избере председател на Комисията в средата на юли. Новата комисия ще бъде съставена през август, през септември/октомври ще се състоят изслушванията на новите комисари.

Новата комисия ще поеме дейността от „Комисията Барозу“ на 1 ноември, както е планирано.

Сценарий 2: Ще трябва повече време

Възможно е да има забавяне при заемането на поста при неясно мнозинство в новия парламент. Претендентът или претендентката за върховния пост в Комисията трябва да получи гласовете на най-малко 376 от общо 751 депутати.

Една от възможните причини за забавен избор може да бъдат и несъответствия в Европейския съвет на държавните глави и правителствените ръководители при избора на кандидатите. Ако е необходимо повече време, Комисията на Барозу трябва да продължи да изпълнява задълженията си и след 31 октомври.

Сценарий 3: Блокада

Двете институции на ЕС - Европейският съвет и Европейският парламент - не могат да се споразумеят за кандидат дори и след месеци на преговори. Получава се институционална криза. За процедурата по назначаване няма резервен план за действие, защото тя се използва за първи път.

На комисията Барозу може да ѝ се наложи да работи и през новата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Я, съгласен съм с тебе :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, какво ще се случи. Ами НИИИИИЩО!Както се казваше в една песенСветът не вярва в нови боговеСветът не чака нова богородицаСветът си знае както две и двекакво е безизходицаДа кажем, в цирка ще има вече повече животни и по-малко клоуни или пък обратното. Основните фокусници запазват ролите си, както и ловките акробати, но без значение от това, цирка си остава цирк, за радост на децата и за събиране на пари от родителите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още