IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: ЕС трябва да върне вярата в себе си

По-голямата част от българските емигранти са добре обучени професионалисти и академици, казва пред Die Welt българският еврокомисар

15:41 | 30.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристалина Георгиева:&nbsp;Европа носи работни места, мир и възможности за развитие за всички. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Кристалина Георгиева: Европа носи работни места, мир и възможности за развитие за всички. Снимка: архив Ройтерс

„Изборите за пореден път доказаха разнообразието в Европа. И резултатите са наистина доста различни - в някои страни има ръст на доверието към проевропейските сили, а в други скептиците са във възход. Едва ли е изненадващо, че гласовете на еврокритичните представители се увеличават в петата година от началото на еврокризата“, казва в интервю за германския всекидневник Die Welt Кристалина Георгиева, българският еврокомисар за хуманитарна помощ и гражданска защита.

Все пак тя отчита, че в бъдещия парламент на ЕС ще има ясно изразено мнозинство на онези, които се застъпват за по-силна Европа и искат да се възползват от нея. „Имаме шанс в глобалната конкуренция, само ако действаме като един затворен пазар с 500 млн. граждани и потребители“, казва Георгиева.

„Но ние трябва да видим какви са причините за ръста на подкрепата към еврокритиците. Да вземем за пример моята родна страна България. ЕС е най-доброто нещо, което можеше да ни се случи. Но времето, по което се случи, е лошо, защото когато се присъединихме, еврозоната изпадна в криза. Последствията от тази криза все още се усещат и днес, но те не трябва да определят нашето бъдеще. Ако искаме да се преодолеят проблемите, ние трябва да засилим отново икономиката, така че всички да спечелим. На ЕС се падат 23% от световния икономически продукт. Ние не трябва да забравяме това, а напротив - да бъдем горди. Най-добрият начин, по който може да се убеди обществеността за необходимостта от ЕС, е ние да направим ползата ясно видима за нея. Трябва да си възвърнем вярата в себе си. Ако ние самите не вярваме в себе си, тогава кой трябва да го направи?“, казва още Георгиева.  

По думите ѝ трудността е именно в това, икономическият успех да стане забележим от всички. В момента ЕС не успява в това отношение, като преди всичко младите хора страдат от високата безработица. „Ние не преживяваме лесно време, но както националните правителства, така и лидерите на ЕС правят всичко възможно за подобряване на икономическата ситуация. Политиците трябва да намерят решения на съществуващите проблеми - и след това да информират гражданите за техните усилия“.

Според еврокомисаря най-големите предизвикателства са именно в икономическата сфера. Светът просперира все повече, световният БВП продължава да расте дори по време на криза. В същото време обаче светът е все по-нееднороден. Съществуващият ред е заплашен от промените в климата, етнически и религиозни конфликти. Това са трансгранични конфликти, които не могат да се решат от само една държава - и техните последици ни засягат пряко, като например потокът от бежанци от Сирия. По думите на Георгиева нашата солидарност трябва да се разраства, а не да намалява. „Ние трябва да решаваме навреме конфликтите там, където те се появят, така че да не ни се налага след това да се справяме с последствията от тях“.

Георгиева обяснява ниската избирателна активност в Източна Европа въпреки кризата в Украйна с факта, че избирателите не намират пряка връзка между общата външна политика и стабилността в съседните страни. Предизборната кампания във всяка страна се е основавала в голяма степен на националните въпроси, смята тя. 

Формирането на европейската идентичност все още се нуждае от време

„Формирането на европейската идентичност все още се нуждае от време – то не може да се случи за една нощ. Част от проблема е, че Европа твърде скромно третира своите успехи. Най-добрият начин за спечелване на евроскептиците е да се отбележат осезаемите ползи -  Европа носи работни места, мир и възможности за развитие за всички.

Запитана дали е лесно да си еврокомисар от България и дали няма комисари от първа и втора категория, Георгиева отговаря, че чувства, че нейното мнение значи нещо в Брюксел.

„Но аз съм свикнала като жена, а освен това като българка, да работя двойно и тройно по-усърдно за успеха“. България е новодошла страна в ЕС, тя е и сред най-бедните в общността. На при по-внимателно вглеждане става ясно, че по-голямата част от българските емигранти са добре обучени професионалисти и академици, а не „социални туристи“. Това е лошо за България, но е доста добре за Европа, заключава Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
За какви и за кои академици става въпрос. На повечето от тези самозванци ако им се направи един елементарен IQ тест сигурно няма да покрият и ниво начална научна грамотност.Това, че някой се е изчукал на заден ход с корумпираните си началници изобщо не означава, че е станал някак си някакъв академик и че е вече на някакво ниво. Всички академици в BG следва да докажат, че изобщо знаят нещо и имат някакви академични способности ... различни от схемите за корупция, на базата на които са се издигали в кариерата досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Xman1
преди 9 години
Говори като стар "комунист" номенклатурчик... просто жалка работа... нямам думи. Само бих я попитал... а в този продукт ще включим ли наркотиците и проституцията... или все още няма да ги включваме?! А финансовите измами, ще ги включим ли... и тях със знак + . Важното е цифрите да са големи за да ни помпат самочувствието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Tigerman
преди 9 години
Още една жена на която и куца икономиката и финансите.Къв ти затворен пазар като целта на всеки производител е да продава нявсякъде където може било то в ЕС и извън на ЕС.Силното евро пречи на износа на ЕС но доста фирми все още изнасят сносно.Говори доста глупости......гледах я онзи ден по Euronews. Английския също не струва.Като цяло не ги разбира работите. Но пък не е единствената.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Tigerman
преди 9 години
Още една жена на която и куца икономиката и финансите.Къв ти затворен пазар като целта на всеки производител е да продава нявсякъде където може било то в ЕС и извън на ЕС.Силното евро пречи на износа на ЕС но доста фирми все още изнасят сносно.Говори доста глупости......гледах я онзи ден по Euronews. Английския също не струва.Като цяло не ги разбира работите. Но пък не е единствената.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
rumen221
преди 9 години
Приятели,Тоталната война на САЩ срещу ЕС, се води нормално кърваво 1. Началото: - Агресия на САЩ срещу ЕС и еврото започна с банковите кризи в южно-европейските държави предизвикани от ЦРУ- Отказ на САЩ да подпишат търговско споразумение с ЕС.2. Съпровождащи операции срещу икономическата периферия на ЕС:- Садам и Кадафи обявиха, че ще продава нефт срещу евро и ги убиха- Арабската пролет - Сирия- Украйна - Диалогът за Единна Украйна, между Е.С., Украйна и Русия, закъсня поради намесата на ЦРУ и сега процесите водят към остра конфронтация и Конфедерация Украйна.3 Ескалация- Ще следват икономически санкции срещу Русия, пряко подкопаващи икономиката на ЕС. Освирепяване на войните в Северна Африка, Сирия и Украйна. Изнудване на слабоволевите съюзници на САЩ да се намесят косвено, а след провокации в стил Ото Скорцени и пряко във войните4. Последващи дийствия - Американска окупация на държавите граничещи с Русия и Северна Африка5. Крайна цел:- Пълен икономическа, политическа и финансова изолация и колапс на ЕС!!!Спасението за Европа- След 25 май левите и демократични сили в Европа ще имат превес над либералите-американофили и ЕС ще се върне към целите си:- Икономика 1- Валута 1А САЩ ще духат супата, а Русия, май, ПАК ЩЕ СПАСИ Европа, ОТ ФАШИЗМА..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
500 мил.??Нали шеха да праят общ пазар със щатите, да не се стреснах нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още