IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface ще направи борсов дебют в Париж

Застрахователят може да бъде оценен на над 1,6 млрд. евро

17:36 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Coface ще направи борсов дебют в Париж

Третият по големина кредитен застраховател в света Coface ще се появи на парижката борса в края на месеца, предава Ройтерс. 

С продажбата на мажоритарен дял в своята дъщерна компания Coface френската инвестиционна банка Natixis иска да се концентрира върху основния си бизнес - корпоративно банкиране, управление на активи и специализирани финансови услуги. Първичното публично предлагане на Coface ще вкара в касите на банката 832 млн. евро. Кандидатът за IPO няма да получи пари от сделката.

Кредитният застраховател фиксира ценовия диапазон в понеделник в рамките на между 9,60 до 11,20 евро за акция, а периодът на записване ще продължи до 26 юни. За продажба ще бъдат предложени най-малко 80 млн. акции, а при голям интерес ще има резерв от 15%. На 27 юни Coface ще отбележи своя дебют в индекса Euronext. Поематели при първичното публично предлагане са JPMorgan и Natixis.

Агенциите за експортно застраховане са особено важни за международната търговия. Те застраховат доставчиците срещу риска, ако купувачът на техните стоки не може или не иска да плати. Лидер на пазара е дъщерното дружество на Allianz Euler Hermes, чийто пазарен дял през 2012 г. по оценка на Moody's възлиза на 33 процента. С дял от 14 на сто Coface заема третото място, точно зад холандския Atradius, който не е борсово търгувана компания.

Euler Hermes има пазарна капитализация от около 3,9 милиарда евро, а ако Coface постигне цена на акция в средата на ценовия диапазон, ще бъде оценена на малко над 1,6 милиарда евро. Компанията е активна и в Полша и Германия, преди всичко в сферата на факторинга.

След борсовия си дебют Coface ще представи нови продукти за малките и средните предприятия и ще разшири през следващите пет години клоновата си мрежа в още десет страни. Все още над половината от приходите идват от Северна и Западна Европа, но все по-важна за бизнеса става и Латинска Америка. 

Coface е основана през 1946 г. като френска държавна агенция за експортно застраховане. През 1994 г. тя е приватизирана, а през 2002 г. е придобита от Natixis. През миналата година компанията отчита спад на приходите от 1,6% до 1,49 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още