IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP подписва 20-годишен договор с Пекин на стойност 20 млрд. долара

Британският петролен и газов гигант ще предоставя втечнен природен газ за втората по големина икономика в света

13:42 | 17.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BP подписва 20-годишен договор с Пекин на стойност 20 млрд. долара

Британският петролен и газов гигант BP ще подпише дългосрочен договор с китайското държавно петролно дружество China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) за предоставяне на втечнен природен газ за втората по големина икономика в света.

"BP ще подпише споразумение днес с CNOOC пред китайския премиер и Дейвид Камерън", заяви главният изпълнителен директор на компанията Боб Дъдли пред репортери в кулоарите на Световния петролен конгрес в Москва.

Китайският премиер Ли Къцян в момента е на тридневно посещение във Великобритания, по време на което се очаква двете страни да подпишат сделки на обща стойност повече от 30 млрд. долара.

Споразумението на BP ще бъде на стойност от около 20 млрд. долара и ще е за период от повече от 20 години. Дъдли обаче отказа да посочи конкретните параметри на сделката, пише Еconomic Times.

"Това е 20-годишен договор за доставка на втечнен природен газ за Югоизточен Китай. Сделката е голяма, като е изгодна както за тях, така и за нас... и е добър мост между Великобритания и Китай по отношение на търговията", добави Дъдли.

Според неофициални информации преговори с CNOOC води и големият съперник на BP Royal Dutch Shell.

По думите на китайския посланик на Острова Ли Сяомин Пекин и Лондон се очаква да подпишат над 40 двустранни споразумения, които обхващат широк спектър от сектори, включително енергетика, инвестиции, култура и образование.

Сделката с BP дойде, след като властите в Пекин се насочиха към намаляване на въглеродните емисии в страната чрез използване на по-чисти горива. Много китайски градове страдат от замърсяване, което е значително по-високо от допустимото от международните стандарти.

Основният източник на енергия в Китай продължават да са въглищата, което една от причините за високите нива на замърсяване. Овладяването на проблема бе сред ключовите приоритети в последния доклад за икономическата политика на управляващите.

Сделката е част от усилията на Китай да се снабди с повече енергия от международния пазар, за да се справи с нарастващите си енергийни нужди.

Вносът на втечнен природен газ се очаква да покрие голяма част от търсенето на синьо гориво в Китай, което се очаква да нарасне до 420 млрд. куб. метра годишно до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
те не четат/коментират такива статии...не са правилни:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Малеййй, каква крупна сделка! Къде са коментаторите либерал-***-лизатори, които обсъждаха мижавата и неизгодна сделка за 400 млрд. на руснаците...?Пичове, нема ли да коментирате успеха на братската BP? Това си е 20-годишен контракт, който го забива на руснаците! не ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още