IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Институциите в ЕС не са подготвени да се справят с кризата

Обединена Европа не означава Европа на равни, посочва бившият вицепремиер в книгата си "Кризата на еврото. Поглед отвътре"

16:42 | 18.06.14 г.
Дянков: Институциите в ЕС не са подготвени да се справят с кризата

Най-важният урок, който научих, докато участвах в заседанията на Екофин, е, че институциите в Европейския съюз (ЕС) не са подготвени да вземат решения за това как да се справят с кризата в еврозоната. Вместо това те прекарват значителен период от време в отлагане, надявайки се, че проблемът ще се разреши от само себе си. Такова становище изразява бившият вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков в книгата си Inside the Euro Crisis. An Eyewitness Account ("Кризата на еврото. Поглед отвътре"), която се очаква да се появи на пазара скоро. Книгата е издание на базирания във Вашингтон Институт за международна икономика "Питърсън".

В изданието настоящият ректор на Руската икономическа школа и член на Надзорния съвет на VTB Bank предлага четири идеи, които могат да стабилизират единната европейска валута, става ясно от откъси от книгата, публикувани в сайта на издателството. Според него новите страни, които ще се присъединят към ЕС, от самото начало трябва да приемат и валутата на блока. Освен това Дянков предлага въвеждане на правила за финансова стабилност в националните законодателства, намаляване на тежестта за бизнеса, осъществяване на структурни реформи в администрацията, осигурителните системи и пазара на труда.

Дянков изтъква, че обединена Европа не означава Европа на равни. "Германия води всички дискусии по въпросите от еврозоната, понякога показвайки респект към позицията на Франция. Основните съюзници на Германия – Финландия и Холандия, играят важни, но второстепенни роли. Никой друг няма особено значение", посочва бившият вицепремиер.

"Началото на кризата на еврото ме завари, докато работех като главен икономист за финансовия и частния сектор в Световната банка. Кризата ни изненада толкова, колкото всеки друг. Проблемите през лятото на 2008 г. с високорисковите ипотеки и последващото свиване на корпоративното кредитиране в световен мащаб изглеждаха като изолирани проблеми, стоящи далеч от еврозоната. Когато обаче банковият сектор на Исландия се срина през октомври, кризата изведнъж стана проблем на еврозоната, също защото някои континентални европейски инвеститори имаха много за губене. И го загубиха", пише Симеон Дянков в книгата.

Бившият финансов министър коментира в изданието и процесите в България по време на кризата от 2008 г. Описваният от него период обхваща времето на формиране на правителството на ГЕРБ през 2009 г. до оставката му през февруари 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още