IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Увеличаването на бюджетния дефицит е грешка

Европа излиза от кризата, смята бившият финансов министър

14:29 | 04.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Дянков: Увеличаването на бюджетния дефицит е грешка

За първи път от 5-6 години прогнозите за тази година са за растеж в еврозоната средно с около 1%. Това обясни пред БНР бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков.

Според него най-важното е, че тази година не се очаква някоя държава да „потъне” рязко, каквото се случваше в периода 2009-2013 г.

„Всяка година имаше поне по една държава, която фалираше или беше в състояние на банкрут”, припомни той и допълни, че това не се очаква 2014 г. „Така от една страна средно еврозоната ще бъде по-добре икономически, от друга страна не се очакват някакви сътресения в отделни страни”.

По думите му благодарение на икономическия цикъл, а не на конкретни политики, и Гърция прогнозира растеж, макар и минимален. „Европа излиза от кризата”, категорично заяви той и обясни, че макар и икономическото развитие да се засилва, остават още доста нерешени въпроси.

Бившият финансов министър обясни, че положителните развития на фискалния пакт и банковия съюз не засягат пряко сегашното положение на европейската икономика. Те обаче помагат в по-дългосрочен план – да не влизаме в други такива тежки финансови кризи в бъдеще.

Според Дянков това, което липсва на ЕС като цяло, е план за растеж. „Последните няколко години няколкократно сме поставяли този въпрос в Брюксел, че ако говорим само за кризи и излизане от кризи, изпускаме голямата тема, която е икономическият растеж, конкурентоспособността на Европа“, обясни той.

Дянков отбеляза като положителен ход това, че по време на кризата имаше силна фискална дисциплина и в България, и в Европа. „Видяхме в държавите, които нямаха такава силна фискална дисциплина, особено по-малките държави, колко бързо може да се стигне до срив. Словения между другото е такава държава, където все още нещата изглеждат доста тревожни. Португалия мина по същия път. Идеята на фискалния стимул е, че ти имаш повече потребление. Но в България голяма част от стоките за потребление се внасят, така че един вид той вероятно щеше да помага на няколко други икономики, не толкова на нашата”.

Симеон Дянков е убеден, че е грешна сегашната политика на кабинета „Орешарски” да се увеличава размера на очаквания бюджетен дефицит, както и да се увеличава дългът с взимането на нови кредити, защото „някой трябва на някакъв етап в не толкова далечното бъдеще да плати за всичко това”. Той категорично заяви, че пари така или иначе няма и ние използваме пари, които „бъдещите поколения, нашите деца, няма да имат заради това , че ние сега ги използваме”.

Според него пътят, особено за малки икономики като България, по нанадолнището е много бърз, което се е видяло добре в Португалия.

„Ако видите Португалия преди 2011 г. и следите нейния бюджетен дефицит ще забележите, че те вървят много близо до това, което върви България в последните 5-6 години. Това много лесно може да се случи на България, ако продължават бюджетните дефицити да се увеличават, както стана през 2013 г. и както вероятно ще стане през 2014 г.”, обясни още Дянков. 

Повече новини от страната може да намерите в Dnes.bg!

Още по темата вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 45 rate down comment 8
milioner4e
преди 10 години
Кога се пръкна па ти бе, сигурно и твойто име е в списъците на БСП-арите дето вършеят по сайтовете. На Дянков и ти и Лешников може му напраите по една тръба най-много. И ония пари са обещани, щото са субсидия само, че бяха обещани за Март месец, когато Брюксел щеше да ги плати. Много знаете, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 33 rate down comment 21
vzhekoff
преди 10 години
Удобно и невярно :) Онези пари бяха обещани още предната година и се знаеше за тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 50 rate down comment 9
mathematician
преди 10 години
Щото Дянков се опъна на ББ за оня заем за изплащането на субсидиите на зърнопроизводителите. Зърнопроизводителите искаха януари, Дянков по-късно март - април (като има повече пари в бюджета).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 35 rate down comment 28
vzhekoff
преди 10 години
Пак ви питам - защо ББ изгони Дянков ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 53 rate down comment 9
data
преди 10 години
Единствения точен коментар за вдигането на пенсийте и тяхното последващо задържане го направи преди години Милен Велчев . Цитат по памет : "пенсийте беха изпреварващо вдигнати от правителството на Станишев и сега е нормално да бъде компенсирано това изпреварване "п.п.Като страна от Източна Южна Европа с един от най силно прегрятите икономики и особенно пазар на ндвижимости Дянков заслужава адмирации че успе да устиска в оляма степен нивата на данъците и дълга . Разбирасе това беше направено в голяма степен хаотично и това заличи ползоте в краткосрочен план . Но като по олегнат нещата ще могат да се правят по точни анализи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 33 rate down comment 25
vzhekoff
преди 10 години
Ако съкратиш пенсиите на 100%, вероятно щяха да са съвсем точни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 32
dakl
преди 10 години
Съветите на Дянков са като подараците на данайците.Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 37 rate down comment 37
vzhekoff
преди 10 години
Апропо, когато говорим за Дянков, редно е да се види нивото на резерва и на нетния дълг към края на неговото управление във МФ, а не към 31.05.2013-та. Все пак Дянков бе онзи, който сведе резерва под санитарния и законовия минимум точно февруари и сам си проби бюджета още на 2-я месец.. Та да се придържаш към фактите към онази дата,...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 34 rate down comment 42
vzhekoff
преди 10 години
Защо ББ изгони "корифея" Дянков ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 71 rate down comment 10
mktmkr
преди 10 години
Единственото вярно е, че дълговете на Република България са се увеличили с около 4.2 млрд лева от 2009 до 2013.. всичко останало са тотални манипулации и изсмукани от пръстите числа. Ако те слуша човек ще реши, че Дянков е изхарчил - 4 млрд дългове + 4 млрд от резерва + 1 "млрд и кусур" (цитирам те) от резерва на здравната каса = над 9 млрд лева, нали така?! Но какво казват фактите - на 31.07.2009, когато Бойко Борисов встъпва длъжност фискалния резерв в БНБ е 6.96 млр лева. На 31.05.2013 когато Пацо става министър председател резерва е 5.53 млрд лева. Нетното финансиране от резерва за периода е 1.43 млрд лева. Точка! И забележи в това число влиза "милиарда и кусур откраднат от здравната каса".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още