IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Увеличаването на бюджетния дефицит е грешка

Европа излиза от кризата, смята бившият финансов министър

14:29 | 04.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Дянков: Увеличаването на бюджетния дефицит е грешка

За първи път от 5-6 години прогнозите за тази година са за растеж в еврозоната средно с около 1%. Това обясни пред БНР бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков.

Според него най-важното е, че тази година не се очаква някоя държава да „потъне” рязко, каквото се случваше в периода 2009-2013 г.

„Всяка година имаше поне по една държава, която фалираше или беше в състояние на банкрут”, припомни той и допълни, че това не се очаква 2014 г. „Така от една страна средно еврозоната ще бъде по-добре икономически, от друга страна не се очакват някакви сътресения в отделни страни”.

По думите му благодарение на икономическия цикъл, а не на конкретни политики, и Гърция прогнозира растеж, макар и минимален. „Европа излиза от кризата”, категорично заяви той и обясни, че макар и икономическото развитие да се засилва, остават още доста нерешени въпроси.

Бившият финансов министър обясни, че положителните развития на фискалния пакт и банковия съюз не засягат пряко сегашното положение на европейската икономика. Те обаче помагат в по-дългосрочен план – да не влизаме в други такива тежки финансови кризи в бъдеще.

Според Дянков това, което липсва на ЕС като цяло, е план за растеж. „Последните няколко години няколкократно сме поставяли този въпрос в Брюксел, че ако говорим само за кризи и излизане от кризи, изпускаме голямата тема, която е икономическият растеж, конкурентоспособността на Европа“, обясни той.

Дянков отбеляза като положителен ход това, че по време на кризата имаше силна фискална дисциплина и в България, и в Европа. „Видяхме в държавите, които нямаха такава силна фискална дисциплина, особено по-малките държави, колко бързо може да се стигне до срив. Словения между другото е такава държава, където все още нещата изглеждат доста тревожни. Португалия мина по същия път. Идеята на фискалния стимул е, че ти имаш повече потребление. Но в България голяма част от стоките за потребление се внасят, така че един вид той вероятно щеше да помага на няколко други икономики, не толкова на нашата”.

Симеон Дянков е убеден, че е грешна сегашната политика на кабинета „Орешарски” да се увеличава размера на очаквания бюджетен дефицит, както и да се увеличава дългът с взимането на нови кредити, защото „някой трябва на някакъв етап в не толкова далечното бъдеще да плати за всичко това”. Той категорично заяви, че пари така или иначе няма и ние използваме пари, които „бъдещите поколения, нашите деца, няма да имат заради това , че ние сега ги използваме”.

Според него пътят, особено за малки икономики като България, по нанадолнището е много бърз, което се е видяло добре в Португалия.

„Ако видите Португалия преди 2011 г. и следите нейния бюджетен дефицит ще забележите, че те вървят много близо до това, което върви България в последните 5-6 години. Това много лесно може да се случи на България, ако продължават бюджетните дефицити да се увеличават, както стана през 2013 г. и както вероятно ще стане през 2014 г.”, обясни още Дянков. 

Повече новини от страната може да намерите в Dnes.bg!

Още по темата вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 83 rate down comment 8
mathematician
преди 10 години
Тея неща сме ги дискутирали тука доста отдавна.Като дойде кризата икономиката намаля с 5% (респективно БВП, бюджета). Тогава бяха и изборите, тогава дойде и ГЕРБ.Само да ти напомня че същата година предизборно Станишката и Орешката увеличиха пенсиите 2 пъти с общо 16%, при спад на икономиката с 5%.Е там отидоха парите ако се чудиш, за пенсии.Резерва можеше да стои и можеше да няма нови заеми, но трябваше пенсиите да се съкратят с 20% и нещата щяха да са точни. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 40 rate down comment 68
vzhekoff
преди 10 години
Остана да обясниш защо ББ го изгони 3 месеца преди края на мандата. Кое не е вярно ? Че натрупа 4 млрд заеми нови ? Че изхарчи 4 млрд от резерва ? Че ограби резерва от здравната каса ? Числата са красноречиви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 87 rate down comment 12
naso_fr
преди 10 години
Ей, ама забравих, че и електората на ДПС-то се издържа, нали им плащаме субсидии от хазната за тютюна, че малко са парите от ЕС дето идват за тия хубусници, още им дайте, а те на загуба работят. Като Ф. Оланд с Пежо и той така спасява работниците, после що сривал френската икономика. Ами кажи му социалист, дай му земя на някой остров и го скрии от лицето на земята там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 101 rate down comment 20
naso_fr
преди 10 години
Дянков в условията на кризата и заложените капани от тройната коалиция се справи прекрасно! Единствено с бизнеса можеше да се разплаща по-бързо, но и това не е такъв проблем имайки предвид схемите с изто1ване на ДДС и т.н.Това разхлабване на коланите популистко сега удря по работещите и то легално, на заплата над минималната. Тези хора обаче вече издържат инвалиди, роми, пенсионери, 700 000 администрация (вижте отчета на БНБ за 2012 ако не вярвате). Ето защо ще се прави социална политика със заеми!?!? После Дянков им виновен. ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 96 rate down comment 17
mktmkr
преди 10 години
"Когато си похарчил 4 млрд лв. от натрупани резерви, когато си натрупал 4 млрд. лв. нови дългове, когато си взелмилиард и кусур от парите за здраве и си ги дал за други неща,"Това просто не е вярно... но за вас комунистите фактите никога не са имали значение. Но да оставим Данков, вашите експерти льольото и орешарски нали са велики... затова планираното нетно финансиране за 2014 е над 4 млрд лева, затова за 3 месеца през 2013 взеха дългове за над 1 млрд. Затова предвиденото финансиране за януари месец 900 млн в краткосрочни емисии. Ей го за 1 година ще надминете дянковите 4 млрд нови дългове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 100 rate down comment 14
STRAHO
преди 10 години
Като чета някои коментари, се убеждавам защо всички постигнали нещо значимо Българи са сторили това в чужбина!!! Невероятна е злобата и завистта на посредствените в професиите си! Подобно отношение към способните хора води до бедност! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 88 rate down comment 8
alexx
преди 10 години
Огромната грешка на Дянката е, че в края на 2009 се юрна да влиза у ERM-2, предверието на еврозоната. Спряха се всички плащания, за да се ограничи дефицита, но това буквално срина оборота на парите в държавата. Верижната реакция доведе до множество фалити, безработни и в крайна сметка до ревизия на първия му бюджет - от 2010 г. Добре е, че имаше буфер във фискалния резерв, защото само за първата половина на 2010 г. бюджетният дефицит гонеше 2 млрд лв. В еврозоната още не сме влезли (въпреки че Поразяваща уста Гумен Речев гледам, че се изцепил, че едва ли не утре влизаме. Но това е друга тема).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 128 rate down comment 23
Damodaran
преди 10 години
Ден по - скоро икономическата шлола на УНСС да изчезва от управлението... Дянков къде, къде е по - добър!!! И още нещо, с всеки изминал ден ще се обеждавате колко прав е Дянков!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 53 rate down comment 102
Бате Пешо
преди 10 години
Investora оля ви повече не ни занимавайте с тоя ***.Да му се отнеме българското гражданство.Да му .......майчина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 82 rate down comment 9
abdul
преди 10 години
Някой ще плаче накрая... Ама кой ли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още