IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Увеличаването на бюджетния дефицит е грешка

Европа излиза от кризата, смята бившият финансов министър

14:29 | 04.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Дянков: Увеличаването на бюджетния дефицит е грешка

За първи път от 5-6 години прогнозите за тази година са за растеж в еврозоната средно с около 1%. Това обясни пред БНР бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков.

Според него най-важното е, че тази година не се очаква някоя държава да „потъне” рязко, каквото се случваше в периода 2009-2013 г.

„Всяка година имаше поне по една държава, която фалираше или беше в състояние на банкрут”, припомни той и допълни, че това не се очаква 2014 г. „Така от една страна средно еврозоната ще бъде по-добре икономически, от друга страна не се очакват някакви сътресения в отделни страни”.

По думите му благодарение на икономическия цикъл, а не на конкретни политики, и Гърция прогнозира растеж, макар и минимален. „Европа излиза от кризата”, категорично заяви той и обясни, че макар и икономическото развитие да се засилва, остават още доста нерешени въпроси.

Бившият финансов министър обясни, че положителните развития на фискалния пакт и банковия съюз не засягат пряко сегашното положение на европейската икономика. Те обаче помагат в по-дългосрочен план – да не влизаме в други такива тежки финансови кризи в бъдеще.

Според Дянков това, което липсва на ЕС като цяло, е план за растеж. „Последните няколко години няколкократно сме поставяли този въпрос в Брюксел, че ако говорим само за кризи и излизане от кризи, изпускаме голямата тема, която е икономическият растеж, конкурентоспособността на Европа“, обясни той.

Дянков отбеляза като положителен ход това, че по време на кризата имаше силна фискална дисциплина и в България, и в Европа. „Видяхме в държавите, които нямаха такава силна фискална дисциплина, особено по-малките държави, колко бързо може да се стигне до срив. Словения между другото е такава държава, където все още нещата изглеждат доста тревожни. Португалия мина по същия път. Идеята на фискалния стимул е, че ти имаш повече потребление. Но в България голяма част от стоките за потребление се внасят, така че един вид той вероятно щеше да помага на няколко други икономики, не толкова на нашата”.

Симеон Дянков е убеден, че е грешна сегашната политика на кабинета „Орешарски” да се увеличава размера на очаквания бюджетен дефицит, както и да се увеличава дългът с взимането на нови кредити, защото „някой трябва на някакъв етап в не толкова далечното бъдеще да плати за всичко това”. Той категорично заяви, че пари така или иначе няма и ние използваме пари, които „бъдещите поколения, нашите деца, няма да имат заради това , че ние сега ги използваме”.

Според него пътят, особено за малки икономики като България, по нанадолнището е много бърз, което се е видяло добре в Португалия.

„Ако видите Португалия преди 2011 г. и следите нейния бюджетен дефицит ще забележите, че те вървят много близо до това, което върви България в последните 5-6 години. Това много лесно може да се случи на България, ако продължават бюджетните дефицити да се увеличават, както стана през 2013 г. и както вероятно ще стане през 2014 г.”, обясни още Дянков. 

Повече новини от страната може да намерите в Dnes.bg!

Още по темата вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 59 rate down comment 106
vzhekoff
преди 10 години
Когато си похарчил 4 млрд лв. от натрупани резерви, когато си натрупал 4 млрд. лв. нови дългове, когато си взелмилиард и кусур от парите за здраве и си ги дал за други неща, нямащи нищо общо с това, за което си ги взел от плащащите осигуровки, когато не си провел нито една реформа, когато собственият ти министър-председател те е изгонил 3 месеца преди края на мандата... изискват се сериозен гьонсуратлък и нахалство да се появиш отново да даваш безполезните си *** съвети... По-добре върви в Грузия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 115
LuckyYou
преди 10 години
Агентът на ЦРУ, който 4 години ни зароби, остави ни на произвола на съдбата, и само цифрите, но не и хората са му в главата, МОЛЯ ДА НЕ СЕ ОБАЖДА! Тебе дори и ГЕРБ-ерите не те щат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още