IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони бе оневинен по делото Рубигейт

По същото дело на първа инстанция бившият премиер получи 7 години затвор

17:15 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берлускони има &nbsp;забрана за заемане на държавна длъжност за 6 години. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Берлускони има  забрана за заемане на държавна длъжност за 6 години. Снимка: архив Ройтерс

Италианският апелативен съд оневини бившия италиански премиер Силвио Берлускони по делото Рубигейт за секс с непълнолетната проститутка Карима ел Махруг, по-известна като Руби, и за злоупотреба със служебно положение заради нея, предадоха световните агенции.

По същото дело на първа инстанция Берлускони получи 7 години затвор. 

Три часа трима съдии от апелативния съд дискутираха решението си днес, преди да го оповестят. Прокуратурата настояваше за потвърждаване на присъдата. 

По делото Рубигейт Берлускони имаше и доживотна забрана да заема политическа длъжност.

Това е значителна съдебна победа за бившия министър-председател, който беше признат за виновен на по-ниска инстанция миналата година. "Това е присъда, която е извън нашите най-оптимистични очаквания", коментира след делото адвокатът на Берлускони Франко Копи.

77-годишният милиардер и медиен магнат беше обвинен, че е плащал за секс на бившата танцьорка в нощен клуб мароканката Карима ел Махруг, когато тя все още не е била навършила 18 години. Руби отрича да е била проститутка или да е правила секс с Берлускони. Бившият премиер беше обвинен, че се е възползвал от позицията си, за да я освободи от ареста заради предполагаема кражба.

Сега прокуратурата може да се обърне към Касационния съд, където да протестира оневиняването на Берлускони. Този съд е най-висшата съдебна инстанция в Италия.

Мотивите за днешното решение ще бъдат публикувани до 90 дни.

През август миналата година Берлускони загуби апелативно дело за данъчни измами и беше изгонен от парламента. После присъдата му от една година затвор по това дело беше заменена с общественополезен труд и сега той всяка седмица помага на болни от Алцхаймер хора в специализирано заведение.

По това дело Берлускони има и забрана за заемане на държавна длъжност за 6 години.

Още световни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още