IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръча на Сърбия да спре работата по "Южен поток"

Брюксел иска Белград да активизира работата по изграждането на газовата връзка с България

12:23 | 21.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК препоръча на Сърбия да спре работата по "Южен поток"

Европейската комисия е препоръчала на Сърбия да спре работите по реализацията на „Южен поток“, докато проектът не бъде хармонизиран с европейското законодателство, съобщава сръбското издание „Политика Online”.

“Европейската комисия като цяло не е против проекта „Южен поток“, защото е много важно да бъдат увеличени начините и източниците на доставка на природен газ за страните от Западните Балкани. „Южен поток“ би бил нов начин, но не и нов източник на доставките на природен газ. Европейската комисия не се интересува от тръбопровода като такъв, а от начина, по който се реализира проектът“, се казва в официалното изявление от Информационния център на ЕС в Сърбия.

Една от целите на ЕС е увеличаване на енергийната сигурност, но всички инвестиции в енергийната сфера, включително и тези с участието на трети страни, трябва да се придържат към правилата на ЕС в областта на енергетиката, конкуренцията, провеждането на обществени поръчки, посочва още сръбското издание.

В текста на информационния център на ЕС се посочва, че като всеки друг голям инфраструктурен проект в Европа и „Южен поток“ трябва да има силна правна и регулаторна рамка. Такава обаче все още не съществува, посочват от ЕК. 

„Международните правителствени споразумения, подписани с Русия не са в съответствие с общностното право на ЕС. Европейската комисия е една от институциите, които следят за спазването на законите на ЕС, тя използва всички законови средства, с които разполага, за да гарантира, че тръбопроводът се развива и работи с пълно зачитане на правота на Съюза“, допълват още от Комисията.

В своето писмо до сръбските власти Брюксел припомня още, че Сърбия е подписала Договора за създаване на енергийна общност и е длъжна да прилага съответното законодателство на ЕС, както и да либерализира енергийния си пазар в съответствие с европейското законодателство. Като страна, кандидат за член в ЕС, Сърбия трябва да гарантира, че участието в „Южен поток“ не е в нарушение на основните принципи на общността, допълва още ЕК.

От Комисията призовават за активиране на работата по газовата връзка с България, която получи и европейско финансиране за реализацията си.

Припомняме, че в последните месеци работата по газовата връзка между сръбската и българската мрежа се бави. България и Сърбия подписаха Меморандум за изграждането на връзката в края на 2012 година. По план газопроводът ще бъде с дължина от 180 километра, като строителните работи трябваше да започнат през миналата година.

Проектът е на стойност 100 млн. евро, като част от тях идват от европейските фондове. За сръбския участък са предвидени 14,2 млн. евро. Българският участък трябва да получи финансиране по ОП „Регионално развитие“ (2007 – 2013). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Това със сваления самолет са глупости на Яценюк, Това когато се докаже (че е свален изобщо, камоли пък че са го свалили руснаците) ела ми се обади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
hellwitch
преди 9 години
И на ОМВ ще издърпат ушите, дори и да не се чуе в медиите.След сваления самолет може да се стигне и до пълно ембарго на Русия. Това да убиеш почти 200 холадци няма да им се размине. Лошото е, че БГ ще бъде от най засегнатите при подобни санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Сърбите могат да препоръчат на ЕК че ще спрат работа, когато ЕК препоръча на OMV и на Австрия да направят същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още