IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите камиони с гръцки праскови се връщат от Русия

Фермерите чакат компенсации от ЕС заради наложеното от Москва ембарго

13:19 | 11.08.14 г.
Първите камиони с гръцки праскови се връщат от Русия

Първите камиони, натоварени с гръцки праскови, са поели обратно към Гърция, тъй като не са успели да влязат в Русия след наложеното от Москва ембарго, съобщи БТА.

Предполага се, че около три хиляди камиона с гръцки праскови и нектарини са потеглили за Русия.

За днес е насрочено съвещание на гръцките износители от селскостопанските производителни райони на Иматия, Пиерия, Пела, Козани и Флорина, за да бъде оценена възникналата ситуация.

В. "Та неа" пише, че на европейско ниво този въпрос ще бъде обсъждан в четвъртък в Брюксел. Очаква се експерти да обсъдят последиците от възникналата криза, а специална група да проучи възможностите и да предложи решения.

Възможно е страните, пострадали от ембаргото, да получат компенсации, тъй като големите икономики на ЕС залагат на износа си за руския пазар.

В Атина правителствената говорителка София Вултепси е уверила, че гръцките фермери ще бъдат компенсирани напълно или от държавата, или от ЕС.

Междувременно Гърция обяви мери за ограничаване на последиците от руското ембарго, които освен компенсации, включват и възможности за пренасочване на експорта и пласиране на селскостопанската продукция в други страни, а също и на вътрешния пазар.

Според различни оценки загубите на Гърция от ембаргото може да бъдат от 140 до 240 милиона евро. Цените на едро се сринаха до 6-8 евроцента за килограм праскови, а в хладилници стоят хиляди тонове плодове.

Властите в Гърция обмислят и възможности за предоставяне на плодовете на армията, болниците, хотелите и училищата.

Припомняме, че на 7 август Русия забрани вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. Забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки. Москва предприе мерките в отговор на санкциите на Запада след анексирането на Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още