IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

G4S се върна към печалбата през първото шестмесечие

Най-голямата охранителна компания в света продължава с преструктурирането на дейността и възстановянето на репутацията си

17:18 | 13.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
G4S се върна към печалбата през първото шестмесечие

Най-голямата охранителна компания в света G4S се върна към печалбата през първите шест месеца на годината. Това се случва благодарение на силното търсене на развиващите се пазари, възобновения растеж в Северна Америка и на фона на опитите на компанията да преструктурира дейността и да възстанови репутацията си, пише MarketWatch.

G4S оповести печалба преди данъци в размер на 85 млн. лири спрямо загубата от 94 млн. лири, отчетена през първото шестмесечие на 2013 г.

Нетната печалба за периода възлиза на 78 млн. лири. Година по-рано G4S записа загуба в размер на 206 млн. лири. Приходите от продажби нарастват до 3,37 млрд. лири през шестмесечието от 3,25 млрд. лири година по-рано.

Завръщането към печалбата идва след труден период за компанията, която предоставя охранители, пази затвори и транспортира пари в брой. Миналата година на G4S и конкурентът й Serco Group бе забранено участието в търгове за нови договори към британското правителство за период от шест месеца.

Освен това през 2012 г. G4S получи тежък удар, след като не успя да назначи достатъчно охранители за Олимпийските игри в Лондон. Това принуди властите да мобилизират армията, за да гарантират сигурността и безопасността на спортното събитие.

Фиаското принуди компанията да отчете огромни разходи във финансовите си резултати за 2012 г. и доведе до напускането на тогавашния главен изпълнителен директор Ник Бъклис. Новият шеф – Ашли Алманца, в момента извършва преструктуриране на дейността на G4S чрез съкращаване на разходи, продажба на бизнеси и промени във висшия мениджмънт.

За последните 12 месеца британското дружество се е разделило с 6 от своите дейности, като ръководството възнамерява да прекрати още 15 по-малки бизнеса. В момента G4S е в процес на продажба на бизнеса си в САЩ по предоставянето на решения за правителството.

Компанията, която оперира в над 120 страни, получи приходи от продажби на активи в размер на 89 млн. лири през първото шестмесечие на 2014 г. Очакванията са, че през втората половина на годината в касата на G4S ще постъпят още 37 млн. лири от продажбата на бизнеса си в Швеция.

G4S стъпва в България през 1993 г. с предоставянето на физическа охрана на ключови за страната индустриални и финансови компании, и на търговски обекти. По-късно стартира предлагането на услуги по превоз, обработка и съхранение на пари и ценни пратки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Естествено. но до колкото се вижда приходите са от продажби на бизнеса, т.е. най-вероятно няма да са постоянни. http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още