IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски икономист: Путин не иска да свърши като Мубарак

Руският елит няма никаква концепция за собствената си страна, твърди Андрей Явковлев

16:40 | 16.08.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Крим на мода това лято са тениски с лика на Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Крим на мода това лято са тениски с лика на Путин. Снимка: Ройтерс

Напълно възможно е да светът да е на прага на нова Студена Война, твърди в свое интервю за германския седмичник Die Zeit руският икономист Андрей Яковлев. Все пак обаче признава, че днес ситуацията е много по-различна от онази през 50-те и 60-те години на миналия век, защото сега Европа и Русия са много по-тясно свързани, а икономическите пространства са силно зависими едно от друго. „Всяка санкция ще засегне еднакво и двете страни“, твърди той.

По думите му икономическата ситуация в Русия е „всичко друго, но не и положителна“. Според него обаче спадът е започнал дълго преди кризата в Украйна и причината за това е в самата Русия.

„Преди световната финансова криза руското правителство имаше сравнително ясна представа за това как иска да реформира и развива икономиката. Държавата трябваше да продължи да играе ключова роля - както в Южна Корея. Руският елит искаше задължително да запази контрола над стратегически важни отрасли, като суровините и технологичния сектор“, казва Яковлев.

След това обаче финансовата криза е показала ясно на Москва, че този държавно-капиталистически модел е остарял и не работи вече, поне и в Русия. Но каква е алтернативата?

„По този въпрос в руския елит има много противоречиви отговори. Различни групи по интереси се борят една срещу друга. Либерализация, която да позволи нов растеж, не бе допускана лесно в миналото, и днес също е така. През 2010 г. Русия все пак поне направи поне няколко плахи стъпки в тази посока. Но с началото на Арабската пролет инакомислещите групи постигнаха надмощие в руския елит и разшириха своето влияние“, казва експертът.

По думите му това се е случило, защото в Русия са се появили опасения, че страната може да свърши като Египет и да изпадне в дълбока политическа и икономическа криза. „Те се опасяваха, че по-голяма свобода за икономиката и за руснаците може да прероди в процес, който да не може да бъде спрян и контролиран. А Владимир Путин мислеше и за собственото си политическо бъдеще. Той не иска да свърши като Хосни Мубарак“, казва икономистът.

По думите му днес руският елит няма концепция, няма алтернатива за това как да организира икономиката и обществото. От една страна, има хора като Дмитрий Медведев, който настоява за либерализация на икономиката и обществото, поне до известна степен. Но от друга страна, все още има една голяма група от хардлайнери в Кремъл. Те искат страната да се върне към уж добрите стари дни, каквито са били по времето на Сталин или на Петър Велики. Тяхната цел е да запазят пълен контрол над икономиката и гражданите, твърди Яковлев.

В момента именно тази група печели надмощие. „Тези хора има какво да загубят, и те няма да се предадат току-така. Затова в Русия в момента има сключено нещо като мир“.

Според Яковлев ситуацията допълнително се усложнява от наложените от Запада икономическо санкции. „Но не мисля, че Русия ще изпадне в икономическа криза, поне не и в средносрочен план. Правителството е силно, а валутните резерви са високи. Кабинетът в Москва ще помогне финансово на важните по негово мнение отрасли, ако е необходимо“.

Икономистът е на мнение, че в момента санкциите помагат на хардлайнерите в Кремъл. По думите му правителството ще подкрепи лоялните компании - не задължително тези, които са държавна собственост, а онези, които са лоялни към Кремъл. По-западно ориентираните фирми обаче ще загубят влияние и пазарен дял. В своята предизборна кампания Путин е обещал на руснаците растеж и увеличаване на просперитета. Сега той може да обвини Запада за това, че не може да спази обещанието си.

Експертът обаче не споделя широкозастъпеното от икономисти мнение, че санкциите ще насърчат инфлацията в Русия. „Правителството има богат опит в регулацията на пазарите. Предполагам, че то ще успее да стабилизира инфлацията на умерено ниво“.

Икономистът твърди, че в миналото Западът твърде малко се е занимавал с Русия и руските интереси, особено по отношение на разширяването на НАТО в Източна Европа. Сега обаче той трябвало да се върне към конструктивния политически диалог.

Правителството има богат опит в регулацията на пазарите. Предполагам, че то ще успее да стабилизира инфлацията на умерено ниво

„Западът няма интерес от пълна изолация на Русия. Нека го кажа пак: сегашната ситуация в Русия има много общи неща с положението в Египет, Сирия и Либия от преди няколко години. Само че Русия е много по-голяма. Икономическата и военната мощ е многократно по-висока. И в края на краищата това може да бъде много опасно за всички“.

Според Яковлев Русия няма да извърши военна интервенция в Украйна, защото цената би била твърде висока – и то не само в икономически, но и в политически аспект. Той цитира последни проучвания на общественото мнение, според които руснаците не одобряват подобна инвервенция.

„Русия си взе поуката от Афганистан, не искаме да го повтаряме отново. Москва може да подкрепя паравоенните в Украйна, но няма да прати свои войници там“, убеден е Яковлев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
цитат : "Размириците във Фъргюсън и реакцията на властите на тях, люшкащи се от жестокото смазване на "противозаконни действия" до призиви към спокойствие и диалог, отново потвърждават наличието на дълбоки системни проблеми със съблюдаването на правата на човека и на демократичните стандарти в американското общество", заявява Долгов...................."Властите на САЩ изискват от други страни да гарантират свободата на словото и да не смазват антиправителствените протести, а у дома не се церемонят с тези, които активно изразяват недоволство от запазващото се неравенство, фактическата дискриминация и положението на гражданите "втора ръка", смята руският омбудсман."Прав е! Тоя Обама се държи като диктатор ! И той не иска да свърши като Мубарак:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Смехурко си тиБезпомощен и злобен смехуркоТолкова по въпросаЗначи *** са петата колона на Путин у нас, така лиПризна ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Смехурко си тиБезпомощен и злобен смехуркоТолкова по въпросаЗначи *** са петата колона на Путин у нас, така лиПризна ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
rainmaker
преди 9 години
логиката ти е ***. зад *** стоят руски капитали. това е известен факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 10
Internet
преди 9 години
***-аджиите ги е срам че са ТИЕМ-аджииЩо така, бе Миме- интернет групата "***" също се сдоби с нов мажоритарен собственик. Продажбата стана през борсата, където се търгуват акциите на дружеството. В няколко сделки свързаната със собствениците на "Химимпорт" медийна компания "България он ер" придоби 88.5% от акциите на "***" срещу 16 млн. лв. Прехвърлени са над 1.28 млн. акции на средна цена 12.49 лева."България он ер" е част от групата на "Химимпорт" и включва едноименни телевизия, радио, интернет сайт и списание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 14
Internet
преди 9 години
инвесторът, българия от еърВсе ***, нали тгакаили ни се правите на интереснисмешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
hex
преди 9 години
Пургатив, кво друго може да взема?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 9 години
Die Zeit обслужват Фондация "Америка за България" и ***. Хаха, наистина ме разсмя, какво взимаш :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 14
Internet
преди 9 години
153.5 млрд. долара избягаха от САЩ през юни 2014 г.За този съвсем невесел факт съобщава в месечния си отчет за притежателите на американски активи Министерството на финансите на задокеанската република. Отчетът бе публикуван в петък местно време.Съгласно документа, от Съединените щати са бягали основно частни капитали. Частните чуждестранни инвеститори са изнесли от страната само през юни 2014 г. над 156,9 млрд. долара, докато някои чуждестранни правителства са увеличили своите вложения в американски активи с 3,4 млрд. долара.Най-големите притежатели на американски дълг - Китай и Япония, са съкратили експозициите си съответно с 2,5 млрд. долара и с 600 млн. долара, докато намиращата се на трето място Белгия е закупила нов щатски дълг за 1,7 млрд. долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 18
Internet
преди 9 години
Тази т.нар. статия задоволява две страни:1. Фондация "Америка за България" кйто вероятно плаща публикуването й и плаща на този сайт2. ***-аджийте, които са много правоверни прозападни агитатори напоследъкНо нещо професионално в нея не прочетох - щяло да е зле, но нямало да е зле и т.н.Смешки!Той и авторът е неизвестен никому индивид, дето дои Държавния департамент от някое НПО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още