IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков орган разкри пълния обхват на стрес тестовете на банките

Регулаторът ще публикува данни, касаещи капиталовите композиции на трезорите, рисково претеглените активи, печалбите и загубите им

15:49 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският банков орган разкри пълния обхват на стрес тестовете на банките

Европейските регулаторни органи разкриват още детайли за дългоочакваните стрес тестове за банковия сектор на континента, предава CNBC. В своите финални варианти на стрес тестовете Европейският банков орган (ЕБО) оповести какъв тип информация ще бъде публикувана за всяка банка.

Ще бъдат изнесени данни за капиталовите композиции на трезорите, рисково претеглените активи, печалбите и загубите им. Освен тях ще бъдат известни експозициите им към определени държави, кредитният риск и операциите по секюритизация. За всяка банка ЕБО ще публикува до 12 000 единици данни.

Рисковите активи на 124 от най-големите банки в еврозоната са в процес на оценка, чиято цел е да определи как биха се справили трезорите с бъдещи пазарни шокове. Европейските банки бяха в основата на финансовата криза в еврозоната, след като поеха твърде много дългове, които се превърнаха в токсични, тъй като кредитополучателите изпитаха трудности с погасяването на заемите си.

Редица правителства в региона бяха принудени да се намесят и да спасят страдащите си кредитни институции. Впоследствие платежоспособността на тези вече задлъжнели страни се влоши.

Стрес тестовете, които ще приключат по-късно тази година, са основна част от опитите на Европейския съюз да избегне повторението на случилото се.

„Чрез разкриването на данни по един последователен и сравним начин сред страните членки на единния пазар ЕБО ще създаде по-голяма прозрачност в дейността на европейските банки, допринасяйки за повишаване на пазарната дисциплина в целия банков сектор на ЕС“, информират от ЕБО чрез съобщение до медиите.

Оценката на ЕБО, сформирана на база данните от проведените стрес тестове, означава, че институцията ще може „незабавно да сигнализира на националните надзорни органи за наличието на проблеми от всякакво естество или статистически разлики, като същевременно ще може да оповестява публично всички данни, касаещи банките в ЕС“.

Допълнителните детайли относно стрес тестовете стават известни само няколко седмици, след като Португалия осигури близо 5 млрд. долара за спасението на закъсалия трезор Banco Espirito Santo.

Очаква се ЕБО да публикува финалните резултати от широкообхватния стрес тест за европейските банки през октомври 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още