IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото френско правителство взе на мушката 35-часовата работна седмица

Повечето права на работниците могат да се превърнат в пречка за тези, които са безработни, посочи министърът на икономиката

15:28 | 28.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новото френско правителство взе на мушката 35-часовата работна седмица

В опит да разхлаби регулациите и да подобри представянето на бизнеса новият министър на икономиката на Франция – бившият инвестиционен банкер Eманюел Макрон, взе на мушката кратката работна седмица във втората най-голяма икономика в Европа. 

В интервю за френското списание Le Point Макрон предложи компаниите да имат по-голяма автономия, в това число и за премахване на 35-часовата работна седмица при съгласие от страна на синдикатите и служителите.

Тези мерки ще помогнат на Франция да "намери начин за излизане от капана, при който разширяването на правата на служителите може да се превърне в пречка за тези, които са безработни", коментира Eманюел Макрон пред изданието.

35-часова работна седмица в страната бе въведена от социалистическото правителство през 2000 г. и бе източник на множество критики както от страна на международната общност, така и от корпоративния свят.

В отговор на коментарите на Макрон Лоран Берже, ръководител на френския синдикат CFDT (Confédération française démocratique du travail), заяви, че бившият банкер е "направил грешка".

"Това е вън от дебата. Темата е затворена", каза Берже пред пред i>Tele.

По думите на Ален Румилак, президент на френското звено на световната агенция за набиране на персонал Manpower, Eманюел Макрон е "правилният човек за тази работа". Той е съгласен с тезата на министъра, че корпорациите в страната се нуждаят от повече свобода.

"Тази страна е твърде централизирана и ние трябва да спрем да издаваме решения и правила за всички компании. Един размер не пасва на всички", каза той пред CNBC. "Не виждаме положително раздвижване в икономиката, така че затова е толкова важно да се вземат много спешни и трудни решения", добави той.

Икономическите политики на френския президент Франсоа Оланд са подложени на засилен натиск, след като равнището на безработицата във Франция удари нов рекорден връх през юли. Официалната статистика от френското министерство на труда, публикувана в сряда, показа, че 3,424 млн. души са били без работа през миналия месец, което е увеличение с около 26 000.

"Реформите на пазара на труда са наложителни, за да се реформира цялата дългосрочна икономическа перспектива във Франция. Но тези мерки ще бъдат изключително спорни и съществува риск да се наруши доверието на потребителите в момент, когато то вече е много крехко", посочи старши икономистът в Capital Economics Дженифър Маккеон.

Бизнес лидерите също изразиха подкрепата си за по-свободните регулации на пазара на труда в страната. Президентът на Siemens във Франция Кристоф дьо Местр заяви, че френската икономика страда от прекалено стегнатото работно регулиране.

"Икономиката във Франция е твърде много обвързана със стария твърд регламент. Тя трябва да улеснява достъпа за инвестиции", каза той пред CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 9 години
Най-вредни не са социалистите, а *** профани психопати като тебеСоциалната демокрация е най-висшата форма на човешкото развитиеНо *** като теб омърсяват и убиват света всеки денЖелая ти работа до смърт за фашистите и болният ти увреден мозъкНеобразован шут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
alphaomega
преди 9 години
Ей това са социалистите и комунистите, и в България и по света навсякъде са едни и същи ***! Като наближи рецесия (нещо нормално за всяка икономика) всичките мързели, лузъри и бедняци с ляво-червени наклонности тръгват масово да гласуват и да простестират срещу свободния пазар и капитализма. После идват соц. тъпанарите на власт, изхарчват парите, тотално скапват икономиката и като осетят че пак са я оплескали - подават оставка. Социализма е най вредната идеология! Социалистите могат единствено да харчат чужди пари, да налагат забрани и ограничения и да толерират мързела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още