IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС

Европейските лидери обаче все още не обсъждат подобен вариант, опасявайки се от еднакво тежки контрасанкции

14:39 | 02.09.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС

Европейският съюз (ЕС) е напът да наложи нови санкции на Русия на фона на обвиненията от страна на Украйна за пряка руска военна намеса в югоизточните региони на страната, пише Businessweek.

Европейските лидери се събраха на 30 и 31 август в Брюксел да обсъдят последващите си действия спрямо Русия и обявиха, че до седмица ще вземат решение за евентуални нови санкции. Междувременно представители на властта в Киев се срещнаха с проруски сепаратисти за предварителни мирни преговори в понеделник.

Засега западните санкции срещу Русия нямат кой знае какъв ефект върху равняващата се на 2 трлн. долара руска икономика. Това кара някои наблюдатели да настояват за налагането на може би най-суровата санкция в арсенала на ЕС, която беше използвана успешно и срещу Иран през 2012 г., а именно – ограничаването на достъпа на Русия до системата за междубанкови разплащания Swift.

Базираното в Белгия Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Swift) е система за комуникация, използвана от над 10,5 хил. банки по света за извършването на международни парични преводи. Без достъп до нея руските банки и техните клиенти не биха могли да изпращат и получават пари в и от чужбина, което би всяло хаос в търговията, инвестициите и милионите ежедневни финансови трансакции. Swift от своя страна е длъжна да се съобразява с решенията на ЕС, тъй като организацията е учредена съгласно белгийските закони.

Когато Иран беше санкционирана през 2012 г. и достъпът ѝ до Swift беше прекратен, икономическите последици бяха много дълбоки, коментира Марк Дубовиц от американския мозъчен тръст „Фондация за защита“, който навремето лобира пред американското правителство за твърда позиция спрямо Иран. „Знаем, че последиците са били тежки“, посочва той, защото в последвалите разговори със западните страни иранските преговарящи са настоявали тази санкция да е една от първите, които да бъдат отменени.

ЕС обаче не показва склонност за налагането на мярката срещу Русия. Въпреки че Великобритания настоява за този ход, германският канцлер Ангела Меркел заяви на 31 август, че спиране на достъпа до Swift не е било обсъждано на срещата на европейските лидери. Тя посочи, че някои европейски представители са обсъждали мерки срещу руските енергиен и финансов сектори.

Дори и да бъде изолирана от Swift, Русия може да намери начини за придвижването на пари отвъд своите граници. Руските банки биха могли да изработят споразумения за преки трансфери с чуждите финансови институции. Страната дори може да опита да изгради своя собствена система като алтернатива на Swift. Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви на 27 август, че правителството вече е изработило закон за въвеждането на новата система за банкови разплащания.

Големите банки извън Русия обаче не биха благоприятствали заобикалянето на Swift, посочва Дубовиц. Те могат да бъдат санкционирани от ЕС и САЩ или дори да бъдат изключени от Swift, тъй като уставът на организацията забранява на членовете ѝ да участват в дейности, които биха могли да ѝ навредят.

Основната причина за колебанието на ЕС най-вероятно е страхът от ответни мерки от Кремъл, смята Крис Уифър от базираната в Москва консултантска компания Macro Advisory. „Блокирането на достъпа на Русия до Swift би представлявало сериозна ескалация на санкциите и най-вероятно ще доведе до еднакво тежки контрасанкции“, отбелязва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Е ти ме уби, на страната на златото и среброто ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 4
mathematician
преди 9 години
Нафтата, газта и самолетите не стават за папо. ;)Освен това по времето на СССР - са изнасяли 75% суровини и 25% преработена продукция. Сега са на 93% суровини и 7% преработена продукция. :)Воената им продукция заема около 2% и остава още 5% от нещо друго дето изнасят. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 9 години
Правят, ама едни картофи за разсад нямат :)Ти сериозно ли мислиш, че си наясно а авангарда на западните страни? Ф - 22 вече е морално остарял спрямо новите доработки, ако ще сравняваш със Су гледай Су 47! А колкото и свръх подвижен самолет да се измисли, като се прихване пиши го бегало - не сме в периода на ВСВ когато пилотите виждат погледа на врага си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
не знам другарю, квот стане такова, клати се кораба ама не знам на коя страна ше се наклони да скачаме от обратната страна във водата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 12
Илко
преди 9 години
Хахаха Русофоията е психическа болест! Я напиши във ВБОКСКА " F - 22 срещу Су - 37 " http://vbox7.com/play:9a908faa Докато "развитите " държави правят консерви и гледат телета , руснаците правят най-добрите самолети! Я потърси за С-400 триумф :) . Давай малко по-сериозно, стига с тия СНН, БТВ , Фокс и т.н Отвори си очите или на тях им $ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Хайде сега ще видим какво ще изкарат рашките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 11
mathematician
преди 9 години
Първо нека да си решат проблемите с празните магазини след гениалните им идея да блокират вноса на клюпачка.Пък тогава да мислят за SWIFT-а ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ама друже няма конкуренции на SWIFTa, че иначе идват и те рендосват, нема такива филми, но то има разновидности на тоя SWIFT но на локално ниво. Почне ли някой да си надига фасона и идват и те почват с всички сили и средства и дума да няма за злато и т.н. ..."Initially, they started out solely as national systems limited to their own markets, their own territory, their own population but they are becoming more popular right now... Why should we not do it? We should definitely do it and we will do it," he said, noting that Russia's Central Bank and the government have been looking into the matter.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ето и един откъс друже ...@needtoknowmore----------------------------------And as everybody knows, while the biggest trump card over the West Russia has are its energy exports, one can retort that Western leverage over Russia is in the form of SWIFT, or the "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication", aka the umbrella framework for all interbank transactions taking place in a petrodollar world. --------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 9 години
Аз съм за конкуренция на суифта, но само с един продукт не става - трябва се създаде търсене за алтернативата - това и казах едно е да се направи друго е да стане конкурент! По времето на соц-а комитата и "пропадналият" капитализъм имаха различни виждания и се конкурираха знаем какво стана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още