IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските работници с най-голям спад на заплатите в ЕС

Дори работници в бедни страни като България са се радвали на голямо увеличение, сравняват експерти на Острова

12:53 | 07.09.14 г. 13
Британските работници с най-голям спад на заплатите в ЕС

От всички страни членки на ЕС заплатите на британските работници са намалели най-много, пише британският в. Daily Mirror, като се позовава на оценка на независими експерти в британската Камара на общините.

Според оповестените данни британските заплати са намалели средно с 4% за четири години. Само служителите в ударените от кризата Гърция, Кипър и Португалия са били с толкова орязани заплати, твърдят експертите, анализирали данни от 26 страни членки на ЕС.

Анализът е показал, че заплатите в Германия са се увеличили с 4,3%, а във Франция - с 1,9%.

Дори работници в бедни страни, където заплатите по принцип са много по-малки, са се радвали на голямо увеличение, като например заплатите в България, които са се увеличили с 15,1%, а тези в Естония - с 10,9%, твърдят още експертите.

Новите разкрития накараха британския министър на труда в сянка Крис Лесли да предупреди, че твърденията на финансовия министър Джордж Озбърн, че икономиката се оправя, не отговарят на действителността.

Същевременно новият контрольор по разходите на британските депутати Майкъл Бу предупреди премиера Дейвид Камерън, че депутатите ще си увеличат заплатата от идната година с 10%. Така заплатите им ще станат 74 хил. британски лири на година, пише в. Daily Telegraph.

Според Бу британските депутати вършат важна работа и не трябва да получават мизерни пари за нея. Според Бу депутатите се нуждаят от увеличение, защото сегашните им заплати от 67 хил. лири са по-ниски от заплатите на други държавни чиновници или чужди политици.

Британският премиер Дейвид Камерън вече заяви, че подобно увеличение би било неприемливо.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ за КОМЕНТАРИТЕ......!!!!!???.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Забрави за тази загубена провинция! 80% от трудоспособното население на България живее в София и големите градове! Провинцията е съ замиращи функции! Добре механизираното селско стопанство има нужда от максимум 3-4% от работоспособното население!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 9 години
виж какво момче, за разлика от теб аз помня времето около 2000 година особено в провинцията. Тогава мога спокойно да ти кажа, че сравнено със сега, болшинсвото българи НЕ бяха трайно бедни. Да не говорим, че бяха и по здрави И МНОГО ПО-МАЛКО задлъжняли към банки и иснтитуции. Ти можеш да се самозадоволяваш с някви относителни числа като проценти, но номинално погледнато колегата по-долу ясно ти е написал няколко примера. Ти само трябва да си направиш сверката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Непризнаването на фактите при теб явно е някакъв вид болестно състояние! От 2000-та година до сега по официални данни на НСИ ифлацията е около 100%, а доходите са се покачили над 200%. Това са фактите! Ръста на доходите естествено можеше да бъде и по голям, а номинално заплатите все още са най-ниските в Европа, но тези факти с нищо не променят правилността първото твърдение. 2000-та година болшинството от българите бяха трайно бедни, а сега са само 1/3. От тогава близо са се удвоили семеиствата, които притежата автомобил, GSM пенетрацията от около 15% се покачи на 100%, а около 2 милиона души се изнесоха в Европа и получават еврояейски доходи, като превеждат на роднините си в България над 1 милиард евро годишно (Тези пари трудно ги лови статистиката, а точно най-бедните пенсионери ги получават). Не е случайно, че ало измамниците почти ежедневно крадат от официално бедните пенсионери суми от по 10-20 000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 9 години
прясна статистика: над 1/3 от българите са трайно бедни.Когато някой говори за ръст от 200 % трябва да е наясно, че помпозните цифри в относителни числа, могат да означават мижав растеж в абсолютни. Примерно заплатата скочила от 100 евро на 400 евро за 14 години... верно в проценти е много, но в относителни числа... си е направо смешно. Особено сравнено с растежа на цените на всичко останало. Ето сега идва нов растеж на ел. енергията и парното. Дали доходите могат да компенсират това? Или статистиката след година ще е: над 1/2 от българите са трайно бедни?а този младеж MZ/X ако бях някой, който се казва internet, щях да му викам надничар сигурно. Толкова са му плоски коментарите и прочита на цифрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Според мен страшно много загубихме от това, че влязохме в ЕС, въпреки, че медиите непрекъснато тръбят точно обратното, за огромната полза от Брюксел.У нас нямаше референдум за членство, а ако имаше със сигурност щеше да гласувам против. Този факт според мен прави членството ни в ЕС притовоконституционно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
trendline
преди 9 години
През 2000 година бензина беше 1 лв. а газта 0,50 лв. Зареждах газ в Айтос на 0,35 лв. по същото време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 9 години
от мене плюс. мислех, че повечето хора тука ги виждаме тея неща, но ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 8
studioaa
преди 9 години
Потвърждавам мнението на deant, ръстът на работната заплата у нас изобщо не компенсира инфлацията на цените(която беше около 20% на годишна база 2008 г) Дори и при реалното удвояване, не утрояване на доходите, през последните 10 години, покупателната ни способност е намаляла със 70% през 2014 спрямо 2000г. Изглежда абсурдно нали, но направи следното "дребно" сравнение през 2000г един семеен апартамент струваше 15 хил. $, а сега същия имот струва към 200 хил. $, или 15 ПЪТИ по-скъпо, а не 2 пъти. Цените тока са тока и горивата са скочили съответно 4 и 3 пъти, много повече от ръста на доходите. България само губи от ЕС, това е ясно и на малките деца с образование на ниво 4 клас. Простата сметка показва, че сме получили едва 300 милиона евро повече отколкото сме дали на Брюксел за цели 7 години, което значи, че всеки българин е получил по 2-3 евро бонус на месец от Брюксел. Халал да са ни златни излязоха европейските сребърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Извинявай, ти на колко години си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още