IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Statoil се раздели с активи за 800 млн. паунда

Газовите и петролни находища в Северно море стават собственост на германското дружество Wintershall

12:50 | 12.09.14 г.
Statoil се раздели с активи за 800 млн. паунда

Statoil продаде част от своите активи на едно от дъщерните дружества на BASF – Wintershall, за сумата от 800 млн. паунда. По този начин норвежката енергийна компания набира средства за финансиране на разработки, които бяха замразени в последните години.

Statoil ще продаде дялове в четири области в Норвегия, излизайки напълно от двете от тях. Освен това дружеството ще продаде част от газопровода Polarled, оценяван на 2,3 млрд. паунда. Връзката транспортира природен газ от новите арктически полета в Норвежко море, пише Ройтерс.

Statoil очаква счетоводната печалба от сделката да бъде между 420 и 560 млн. паунда. Общият размер на освободения капитал вследствие на споразумението до 2020 г. пък ще достигне близо 1,2 млрд. паунда.

Като част от сделката Statoil ще продаде 24% от газовото находище Aasta Hansteen и 13,2% от Polarled, който ще свързва разположеното в Северно море поле с брега.

Компанията продава също и 24 на сто от областта Asterix, целия си 24,5-процентов дял във Vega и 5-процентния дял в Gjoea.

"Това е много добра сделка на много добра цена и подобрява ликвидността на фирмата", заяви Джон Olaisen, анализатор в брокерската къща ABG Sundal Collier.

Statoil продаде активи на стойност над 20 млрд. долара от 2010 г. насам за финансиране на развитието на нови открития, включително петролните полета Johan Sverdrup, които по оценки на експерти съдържат до 2,9 млрд. барела петролен еквивалент. Само този актив се оценява на 18 млрд. долара.

По-рано тази година норвежката компания намали своите капиталови разходи и коригира своята цел производството до 2020 г. с аргумента, че е необходимо да спести средства, които да предостави на инвеститорите си в брой и да се върне повече към инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още