IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Еврозоната трябва да стимулира търсенето, за да съживи икономиката си

Необходими са и структурни промени в дългосрочен план, смята американският финансов министър

15:47 | 22.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Джак Лю: Еврозоната трябва да стимулира търсенето, за да съживи икономиката си

Финансовият министър на САЩ Джак Лю призова държавите от еврозоната да насърчат търсенето в региона, за да успеят да намалят безработицата и да избегнат изпадане в дефлация, пише BBC.

Лю коментира състоянието на икономиката в европейския валутен съюз по време на среща на Г-20 в Австралия и на фона на скорошните действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стимулиране на изоставащата икономика в еврозоната. По-рано през месеца ЕЦБ обяви началото на програма за покупки на активи, чрез която ще изкупува дългови инструменти от банките и понижи основната си лихва до 0,05%.

Централната банка е притисната до стената да даде тласък на икономиката на еврозоната, след като промишленото производство се забавя а инфлацията падна до едва 0,4% през август. ЕЦБ обаче все още се разграничава от политиката, провеждана от Федералния резерв на САЩ (Фед).

„Европа ще трябва да реши проблемите си и да изглади вътрешните си противоречия“, каза Лю пред репортери на срещата на Г-20 в Австралия. „Това, което е ясно от опита на САЩ, е, че съчетанието от действия за насърчаване на търсенето в краткосрочен план и структурни промени в дългосрочен план е важна комбинация, и изборът не бива да се свежда до едно от двете. Европа наистина трябва да преследва и двете цели“, добави той.

Лю изрази и опасенията си от политическото напрежение между европейските страни и ефектът, който то може да окаже върху провеждането на наложителните действия.

„Това, от което се опасявам, е, че усилията за стимулиране на търсенето биват отлагани прекалено много. Има риск насрещният вятър да се усили, а според мен Европа има нужда от попътен вятър за своята икономика“, отбеляза американският финансов министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ами така е .... без потребление, консумацията на енерго -носители пада, а щатите се канят да се наместят сериозно в доставките за ЕУ, като това, което не доставят пряко, в повечето случай пак се търгува в долари. От където и да го погледнеш тр. да се подкрепят харчовете (кредити за потребление и правителствени дефицити) за да върви далаверата (най-вече на тези оттатък Атлантика) ... , а какво е подготвено на един по-късен етап, за държави и индивиди до ушите в дълг, ще поживеем и ще видим сега важното е, щатите да продават и то много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Еми нали ще сме една държава, в едни го^вна сме до шия, не може различни подходи към икономиката! хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още