IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Европа трябва да увеличи публичните си разходи

Липсата на нови инвестиции ще подкопае перспективите пред икономиката в дългосрочен план, посочи президентът на ЕЦБ

11:50 | 12.09.14 г.
Драги: Европа трябва да увеличи публичните си разходи

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова правителствата на Стария континент да предприемат енергични действия за стимулиране на инвестициите, включително чрез предоставяне на държавни гаранции за кредитите за дребния бизнес и разширяване на публичните инвестиции.

"Ако не успеем да привлечем отново инвестиции, ще отслабим икономиката в краткосрочен план и ще подкопаем перспективите в дългосрочен аспект", каза Драги по време на конференция в Милано.

Коментарите му дойдоха едва седмица след като ЕЦБ изненада финансовите пазари с понижение на основните си лихвени проценти до рекордно ниски нива, припомня The Wall Street Journal. Институцията обяви и плановете си да даде началото на програма за изкупуване на частен дълг, в това число и обезпечени с активи ценни книжа и обезпечени банкови облигации.

ЕЦБ предприе тези мерки за предотвратяване на ниските нива на инфлацията, която според повечето анализатори ще отслаби допълнително икономиката и ще ограничи разширяването на дейността на частния сектор. Инфлацията в еврозоната достигна 0,3% на годишна база през миналия месец, оставайки далеч под целта на ЕЦБ от малко под 2%.

Въпреки агресивните действия на ЕЦБ Марио Драги за пореден път изтъкна, че институцията не може да насърчи сама икономическия растеж. "Само ако структурните, фискалните и паричните политики вървят ръка за ръка, еврозоната ще постигне завръщане на инвестициите", каза той.

По думите на Драги някои правителства трябва да премахнат пречките пред инвестициите, които са породени от регулациите и бюрокрацията. "В много случаи тези препятствия подкопават предприемаческия дух особено на младите и иновативни фирми, които създават повечето от новите работни места и които са силно чувствителни към промените в инвестиционни възможности", отбеляза той.

Президентът на ЕЦБ също така призова за държавни гаранции за кредитирането на дребния бизнес, отбелязвайки, че тази практика се използва в САЩ.

"Европейските правителства също така трябва да търсят начини за увеличаване на публичните инвестиции, без да излизат от рамките на съществуващите бюджетни правила", коментира Драги, повтаряйки до голяма степен тезата си отпреди месец.

"Това може да бъде полезно за дискусиите относно цялостната фискална позиция на еврозоната", каза той.

Въпреки че Драги не назова конкретни държави, много икономисти смятат, че ускоряването на публичните разходи трябва да започне от най-голямата икономика на континента – Германия, с оглед на факта, че Берлин продължава да поддържа приблизително балансиран бюджет.

Що се касае до ролята на ЕЦБ, Драги заяви, че институцията ще започне изкупуването на обезпечени с активи ценни книжа и обезпечени облигации през следващия месец. За пореден път обаче той не назова конкретния обем на програмата.

ЕЦБ "е готова да предприеме по-нататъшни действия, ако е необходимо, в съответствие със своя ангажимент да поддържа ценовата стабилност", отбеляза за пореден път президентът на базирания във Франкфурт кредитор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още