IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS е застрашена от глоба до 5 млрд. евро

Френските власти разследват банката за съдействие при избягване на данъци

13:08 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UBS е застрашена от глоба до 5 млрд. евро

Най-голямата швейцарска банка UBS е застрашена от плащането на глоба в размер на 5 млрд. евро, ако френско разследване я намери за виновна по обвинения, че е съдействала на свои богати клиенти да избягват плащането на данъци, пише Ройтерс, цитирайки швейцарски вестник.

UBS вече има нареждане от френски съд да депозира 1,1 млрд. евро като гаранция, с която да бъде изплатена част от потенциалните глоби по случая. Швейцарският вестник Le Temps обаче твърди, че се е запознал с правен докукемент, според който банката е заплашена от глоба до 5 млрд. евро.

Документът, написан от двама съдии, е с дата 23 юли, когато на банката беше наредено да депозира гаранцията. Le Temps цитира документа, в който се казва, че „бизнес моделът на UBS Switzerland е да предлага на своите клиенти банкови гаранции, които са в разрез с правомощията на френските фискални органи“.

Представител на UBS не е открит непосредствено за коментар.

Банката строго осъди решението за гаранцията, когато то беше взето през юли. Миналия месец UBS заяви, че отново ще обжалва решението на френския съд, след като първоначалното обжалване беше отхвърлено.

Освен този случай UBS е обвинявана и в участие в манипулирането на валутни курсове. Банката предупреди по-рано през седмицата, че е застрашена от нови глоби, след като потвърди, че води разговори по повод на тези обвинения.

Акциите на банката поевтиняват с 1,35% към 13:00 в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още