IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: Не "Южен поток", а "Южният газов коридор" е приоритет за Европа

На този етап няма политически условия за продължаването на проекта, смята кандидатът за върховен представител на ЕС

11:28 | 07.10.14 г. 12
Могерини: Не "Южен поток", а "Южният газов коридор" е приоритет за Европа

"Южен поток" не е приоритет за Европейската енергийна стратегия. Такъв обаче е "Южният газов коридор", който ще гарантира доставките на газ за Европа, заяви по време на изслушването пред Европейския парламент в Брюксел Федерика Могерини. 41-годишната италианка е кандидатът на Рим за върховен представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външната политика и сигурността.

Според нея "инфраструктурните проекти трябва да се основават на правно основание", предава ИТАР-ТАСС. Във връзка с казуса с "възобновяването на работата по полагането на "Южен поток" е необходимо да се възстанови диалогът с Русия".

По думите ѝ пред бъдещето на проекта има обаче едно голямо "ако". "Преговорите между ЕС и Русия за "Южен поток" може да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия", допълни Могерини.

"Смятам, че на този етап няма политически условия за "Южен поток". Това е свързано със ситуацията в Украйна и с нашите отношения с Русия", каза тя.

Руското издание припомня, че италианската енергийна компания Eni е един от основните партньори на "Газпром" в проекта "Южен поток" и Италия все още смята проектът за стратегически.

По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Москва се надява да възобнови работата по газопровода по проекта след формирането на новия състав на Европейската комисия (ЕК).

"Сега ние имаме някои проблеми, свързани с факта, че формирането на работната група на ЕК блокира развитието на механизма на функциониране на тръбопровода. Но ние се надяваме, че с образуването на нова Европейска комисия и назначаването на нов лидер тази работа ще се възобнови", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 24 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 9 години
Наистина трябва да си ***, за да започнеш да правиш нещо съвместно с руснаци и да очакваш да спечелиш. С едно изречение *** се нада на Дядо Иван. Надай се ***, Надай се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 23
dakl
преди 9 години
Отново секира за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още