IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Разчитам, че ЕС ще забрави политиката при решението за "Южен поток"

Според руския външен министър предстои да се изясни дали ЕС и Русия са стратегически партньори или геополитически съперници

13:06 | 14.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лавров: Разчитам, че ЕС ще забрави политиката при решението за "Южен поток"

Русия разчита, че Европейската комисия ще се съобрази с интересите на гражданите и бизнеса при решението за реализацията на „Южен поток“. Този коментар направи руският външен министър Сергей Лавров пред представители на Асоциацията на европейския бизнес.

„Разчитам, че ЕК ще се откаже от подхода си, свързан с политическа ангажираност, към съоръжението и ще се съобрази с интересите на населението и бизнеса в страните от ЕС“, коментира той, цитиран от РИА „Новости“.

Лавров допълни още, че се надява Брюксел да отчете и позицията на страните, които участват в проекта, които нееднократно са се изказвали в полза на реализацията на „Южен поток“. Руският външен министър коментира още, че Европа дълго време няма да успее да се справя без доставки на природен газ от Русия. 

За Лавров предстои "часът на истината" в отношенията между ЕС и Русия, когато трябва да се реши дали двете страни са стратегически партньори или геополитически съперници, пише ВВС. 

Припомняме, че ЕС и Русия водят спор относно законосъобразността на „Южен поток“, като Брюксел изтъква, че газопроводът не отговаря на европейското законодателство и директивите за либерализацията на енергийния пазар.

Междувременно строителството на съоръжението в България беше замразено след наказателна процедура от страна на ЕК. Съмненията на Комисията са, че процедурата за избор на строител у нас е била непрозрачна.

В началото на 2014 година започнаха разговори между Брюксел и Москва за съвместимостта на „Южен поток“ с европейските правила, но само няколко месеца по-късно те бяха прекъснати след ескалирането на напрежението в Украйна. ЕС от своя страна наложи и редица санкции срещу Русия във връзка със случващото се в Украйна.

Част от санкциите са финансови, ограничаващи руски фирми до международните дългови пазари. По тази причина и от „Газпром“ изчислиха, че проектът ще поскъпне до 23,5 млрд. евро, спрямо сегашните 16 млрд. евро.

От ЕК вече нееднократно коментират, че няма как да спрат строителството на газопровода, но могат да забранят въвеждането в експлоатация на тръбите, ако не са изпълнени всички изисквания.

До този момент Комисията също така не признава „Южен поток“ за приоритетен за общността, особено на фона на факта, че съоръжението само ще разнообрази пътищата на руския природен газ до Европа, но няма да доведе до диверсификация на източниците, което е основната цел на ЕС при изготвянето на стратегията за новите газови коридори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Разчитай разчитай, само че чети на американски :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
вопиющ нонсенс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още