IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Строгите бюджети и растежът трябва да вървят ръка за ръка

В Европа имахме периоди на високи дефицити без растеж, така че трябва да се учим от миналото, твърди германският канлер

08:51 | 24.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ангела Меркел: Строгите бюджети и растежът трябва да вървят ръка за ръка

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди за опасността от връщане към периода на големите разходи от преди кризата, целящи съживяване на икономиката, предаде Ройтерс.

Лидерите на двете най-големи икономики на еврозоната (Германия и Франция) Меркел и Франсоа Оланд наблегнаха върху растежа при пристигането си за срещата на върха на ЕС, която се провежда в четвъртък и петък в Брюксел. Техните коментари обаче издават сериозните им различия за това как да се действа. 

В центъра на напрежението са бюджетните правила на ЕС, които изискват от страните членки да контролират държавните си финанси, за да спечелят инвеститорското доверие.

Според Париж обаче по този начин могат да бъдат пресушени паричните потоци  към компаниите и проектите в един толкова нестабилен период.

Меркел заяви, че високият дефицит не помага на растежа. Според нея бюджетната консолидация и растежът трябва да се съчетаят. „В Европа имахме периоди на високи дефицити без растеж, така че трябва да се учим от миналото и се надявам, че ще намерим общо решение“, заяви тя.

Европейската комисия разглежда бюджетите планове на страните от еврозоната, за да види дали отговарят на бюджетните правила на ЕС. Правителствата са задължени да се стремят към балансиран бюджет и да избягват повторение на кризата от 2009-2012 година.

Франция и Италия предадоха бюджети за 2015 година, които не спазват изискванията на ЕС, като заявиха, че желаят да намаляват разходите по-бавно, за да подкрепят икономическия си растеж, така че проектобюджетите им могат да бъдат върнати за корекция.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че нищо няма да го  отклони от целта му да създаде повече работни места и растеж. Ще спазваме правилата максимално гъвкаво и това е валидно за целта за растеж, която ще представим утре пред Европейския  съвет, посочи Оланд.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги също призовава за повече разходи, за да се подпомогне икономическото съживяване. Очаква се той да произнесе реч на срещата на върха. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Париж от години прави много по-големи разходи, но ефектът от тях е никакъв. Крайно време е французите да разберат, че правилата са за това, да се спазват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още