IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" - символът на неподчинението в ЕС

Унгария поставя своите национални интереси пред заповедите от Брюксел и Вашингтон, посочва в анализ руското издание "Правда"

12:02 | 06.11.14 г. 13
"Южен поток" - символът на неподчинението в ЕС

Европа е в паника – опитите да обърка плановете за изграждането на стратегически газопровод, по която да минава руски газ, пропадат. Този коментар прави руското онлайн издание „Правда“ в свой анализ на ситуацията от последните дни около „Южен поток“.

В статия, озаглавена „Южен поток“ - символът на неподчинението в ЕС", от изданието посочват, че Унгария прие закон, позволяващ компания без лиценз да може да изгражда газопроводи в страната. Анализаторите коментираха, че новата норма отваря вратата за газопровода, защото съвместната компания между „Газпром“ и унгарската държавна MVM, която трябва да построи газопровода, всъщност няма лиценз за тази дейност.

„Няма по-политизиран от Запада проект от „Южен поток“ и този, който тръгне в разрез на приетата линия, ще трябва да се подготви за жлъчни коментари по свой адрес“, заявяват от „Правда“. За унгарския премиер Виктор Орбан най-мекото определение е било, че разбива антируския фронт.

Руското издание обаче признава и че Унгария доставя природен газ за Украйна чрез реверсивни връзки, което пък може да бъде разгледано като удар срещу Русия. Страната просто поставя своите национални интереси над политическите заповеди от Вашингтон и Брюксел, категорични са от „Правда“ в своя анализ.

От Европейската комисия в момента коментират само, че са в контакт с унгарските власти и уточняват основанията за приетия закон, припомня още изданието.

В своя анализ обаче „Правда“ не включва новината от вчерашния ден, че италианската Eni може да се откаже от участието в „Южен поток“, ако цената е твърде висока. Компанията е сред основните акционери в проекта – държи 20% от капитала и е сред основоположниците на идеята за газопровод, по който директно да идва руски газ от Русия до Италия. Останалите компании в „Южен поток“ са „Газпром“ (50%), френската EDF и германската Wintershall (по 15% от капитала).

От Eni коментираха още, че всички компании в проекта срещат затруднения с намиране на финансиране заради санкциите на ЕС.

Позицията на Европейската комисия е, че строителството на „Южен поток“ не нарушава правилата, но експлоатацията на газопровода противоречи на Третия либерализационен пакет за енергетиката. Преговорите за привеждането му в съзвучие с европейските правила са замразени заради ситуацията в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Името на Орбан максим може да се споменва като на човека опитал се да помогне възстановявавеното на СССР! Орбан не само, че не може да се сравни с Имере Наги, а той е точно негова противоположност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Орбан ще бъде смазан и Унгария ще бъде върната в правия път. Един ден обаче името на Орбан ще се споменава с уваженеието, с което днес се споменава Имре Наги - комунистът-водач на първия в Европа антисъветски бунт през 1956 г. По същия, аналогичен начин и Виктор Орбан - десен та десен, ще бъде признат за първия дръзнал да се опълчи на ***^дерастката клика в Брюксел и нейните началници от Вашингтон. Разликата ще бъде в средствата, с които ще бъде смазан - едва ли НАТО ще вкара танкове в Будапеща, но бунтът ще бъде смазан безмилостно и назидателно! Нищо чудно след година-две още някой да въстане - я Чехия, я Словакия, я Австрия, а ние пак ще подкрепяме тиранина.. Нали ЕмЗет-че...хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Политиката на Русия е разделяй и владей! Държавите от Източна Европа нямат никакъв интерес да са разединени в преговорите си с Русия, така че приказки от сорта, че така защитават националните си интереси не са нищо освен опит за промиване на мозъците!Не е случайно, че разединена Източна Европа плаща със 100 долара повече за руската газ от Западна Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още