IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Каталуния се провежда символичен референдум за независимост

Гласуването се разглежда като предизвикателство за централната власт и за Конституционния съд

13:12 | 09.11.14 г. 1
<p>
	Хора се редят на опашка, за да участват в символичния вот.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора се редят на опашка, за да участват в символичния вот. Снимка: Ройтерс

В Каталуния се провежда символичен референдум, на който местните жители отговарят на въпроса дали искат областта да се отдели от Испания и да бъде независима държава. Гласуването се разглежда като предизвикателство както за централното правителство в Мадрид, така и за най-висшия съд в страната, който на два пъти блокира вота, съобщи телевизия Bulgaria On Air.

Жителите на Каталуния са призовани да пуснат своя символичен вот в 1317 избирателни секции. Според проучвания на общественото мнение повече от 80% от 7,5 милионното население на североизточния регион се обявяват за увеличаване на независимостта от Испания, а 50 на сто настояват за пълна независимост. 

Дългогодишното желание на Каталуния за независимост е подхранвано от дълбоката рецесия през последните години. Докато повечето каталунци смятат, че са несправедливо наказани от съкращенията в публичния сектор, а данъците допринасят за непропорционалното разпределение на доходите, не са малко и тези, които се противопоставят на отделянето от Испания. Въпреки че вотът е символичен, мнозина каталунци, които живеят в чужбина, се завръщат в родното място, за да гласуват.

„Трябва да съм тук, трябва да гласувам и да бъда част от този процес, тъй като референдумът за независимост е нещо голямо ”, коментира Белен Мурийо, каталунец, живеещ в Еквадор.

„Моята страна винаги ще е Каталуния”, заяви на свой ред Йосеп Луис Перес – каталунец, живеещ в Канада. „След 48 години извън страната, 38 от които в Канада, това е нещото, което очаквам с нетърпение, да пусна вота си в урната. Това е важно за мен”, смята той.

Вотът бе осъден от правителството в Испания, а Конституционният съд на два пъти го блокира.

Мотивът на испанското правителство е, че референдумът нарушава конституцията. Премиерът Мариано Рахой заяви, че докато е на власт, никой няма да разруши единството на Испания. Анализатори изразяват опасение, че гласуването може да създаде конституционна криза, невиждана в съвременната история на Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 9 години
Е как така хем е "демокрация" хем нямат право 7,5 милиона нямат право на глас.... абе и те като българите!?Ние хем гласуваме и е демокрация ама други гласове "слушат" нашите подмолни платени политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още