IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Падането на Берлинската стена е послание за надежда

То е насочено към жителите на региони, където основните права са застрашени, заяви германският канцлер

17:31 | 09.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел по време на честванията на годишнината в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел по време на честванията на годишнината в Берлин. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел нарече падането на Берлинската стена преди 25 години "послание за надежда" за други страни в света. „Падането на Стената ни показа, че мечтите могат да се сбъднат", каза Меркел по време на церемонията за честване на събитието в Берлин.

„Нищо не може да остане такова, както е, дори и ако препятствията са толкова високи. Този опит искаме да споделим с нашите партньори по света", заяви канцлерът. Дори в страни като в Сирия или Ирак „стените“ могат да паднат, казва канцлерът. „Стени на диктатурата, на насилието, на идеологията за враждебност", посочи Меркел, цитирана от Wall Street Journal. 

„Годишнината от падането на Берлинската стена е сигнал за надежда за хората, оказали се в горещи точки. Ние можем да променим положението към по-добро - това е посланието от падането на стената. То е насочено преди всичко към жителите на Украйна, Сирия и Ирак, а също така към много други региони на нашия свят, където основните права и свободи се намират под заплаха или се потъпкват", отбелязва канцлерът.

Днес Меркел каза, че изпитва не само радост, но „също така дълбоката отговорност, която историята даде на германците". Канцлерът откри постоянна изложба по темата на Бернауерщрасе в германската столица. Мемориалът там е смятан за един от символите на разединена Германия. След като през 1961 г. започва строежът на стената, сградите от едната страна на улицата спадат вече към източната част на Берлин, а тротоарът пред тях - към западната.

Председателят на Християндемократическия съюз припомни и многото жертви и спомена името на Ида Зикман, първата жертва на Берлинската стена. Девет дни след строежа на стената 59-годишната жена скача от третия етаж на сграда на Бернауершрасе и се приземява на тротоар в Западен Берлин. Преди да скочи, тя е хвърлила дюшеци, които да омекотят удара ѝ. Въпреки това се наранява смъртоносно и умира. "Денят на свободата винаги е и ден на паметта на жертвите", каза още Меркел.

Канцлерът подчерта, че на този ден трябва да си спомним за всички, които бяха подложени на репресии от страна на министерството на държавната сигурност на бившата ГДР ("Щази"). "ГДР бе държава, в която не се спазваха правата на човека и в която управляваше силно идеологизиран режим", припомни тя.

Израсналата на Изток Меркел държи на своята оценка, че ГДР е била „страна на несправедливостта" и назова стената „излян в бетона символ на държавната лъжа". Канцлерът допълни, че след 9 ноември 1989 г. гражданите веднага са започнали да рушат стената. В рамките на една година тя изчезва от градския пейзаж. „Много голямо бе желанието да бъде унищожен този знак на позора“, казва Меркел.

Берлинската стена, която бе издигната по цялата граница на ГДР със Западен Берлин, бе дълга 155 км, от които 43 км в чертите на  града. Над 100 000 германци са се опитали да избягат от Източна в Западна Германия след издигането на стената, припомня DPA. Около 600 от тях са били убити, като най-малко 136 души са намерили смъртта си на самата стена, рухнала на 9 ноември 1989 г.

Снимки от церемонията и празненствата вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още