IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони посетители се събират в Берлин за годишнината от падането на Стената

Ангела Меркел ръководи тридневните възпоменателни чествания

12:53 | 09.11.14 г.
Милиони посетители се събират в Берлин за годишнината от падането на Стената

Милиони посетители се очаква да се съберат днес в Берлин за празненствата по повод 25-годишнината от падането на Стената. Тя бе разрушена на 9 ноември 1989 г. и така бе сложен край на 30-годишното разделение на Германия.

Празненствата в Германия започнаха още в петък. Днес е кулминацията им, която се изразява във фестивал под открито небе, съобщи БНР.

Канцлерът Ангела Меркел определи като чудо това, че преди 25 години Берлинската стена е паднала без нито един изстрел. 

Меркел, която е израснала в Източна Германия, ръководи тридневните възпоменателни чествания за убитите при опит да избягат от репресивния режим - над 600 души по цялата вътрешногерманска граница  и най-малко 132-ма на самата Берлинска стена.

Между 1961 година и 1989 година общо над 100 хиляди граждани на ГДР са опитали бягство на Запад. 5075 са успешните бягства. Има и 70 опита за бягство през тайни тунели, изкопани под стената, от които повечето се провалят.

В главен символ на празника се превърна инсталацията „Светеща граница“, която се простира на 15 км по протежение на някогашната стена. Тя представлява светещи балони, поставени върху стойки на височина 3,60 метра, колкото е била височината на стената. Общият им брой е 8000.

На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове за архивни фотографии и текстове, разказващи истински истории, случили се на същото място. Довечера балоните ще полетят над Берлин като символ за изчезването на Стената.

Вижте в галерията част от събитията в Берлин по случай годишнината

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още