fallback

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още