IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси са насърчени от ръста на петролния сектор*

Възстановяването на цените на акциите на европейските петролни и газови компании продължава в съзвучие с ръста на цените на петрола

13:14 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси са насърчени от ръста на петролния сектор*

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха в началото на търговията в първия ден на Коледната седмица, предава Ройтерс.

Франкфуртският DAX прибавя 0,41 на сто до 9827,26 пункта в ден, който е беден на събития, а работната седмицата е скъсена заради коледните празници. В Париж САС 40 нарасна с 0,34 на сто спрямо закриването в петък и достигна 4255,88 пункта. Лондонският индекс FTSE-100 се повиши с 0,63 на сто до 6586,26 пункта. Инвеститорите биха могли да бъдат предпазливи в навечерието на втория тур на президентските избори в Гърция, предава още агенцията.

Акциите на BP, Total и Shell поскъпват с между 2 и 3% и с това водят печелившите компании сред европейските сини чипове. В началото на седмицата един барел от сорта Брент струва 62,18 долара – ръст от 1,3% спрямо цената от петък. Така възстановяването на цените на акциите на европейските петролни и газови компании, които се търгуват напоследък в тясна корелация с цената на петрола, продължава.

Книжата на застрахователя Delta Lloyd се сриват с 5 на сто, след като Холандската централна банка глоби компанията заради предполагаеми нарушения в отчетите за 2012 г.

Положително за акциите на Daimler се отразява едно възможно увеличение на дивидента. „Това е добра новина“, казва търговец, пожелал анонимност. Главният финансов директор на концерна Бодо Юбер заяви пред германския специализиран Börsenzeitung, че добрият резултат на компанията е „предпоставка“ за по-високи дивиденти. Досега Daimler изплаща по 2,25 евро за акция.

„Но пък и това се очаква от самия пазар“, казва търговецът. Така че по думите му това не представлява истинска изненада, защото според анализатори дивидентът може да достигне 2,47 евро на акция. Книжата на производителя поскъпват с 1,2%.

Еврото се възстанови междувременно леко спрямо долара, след като единната валута по-рано падна до най-ниското ниво в рамките на две години. Причина за новата слабост на еврото бе изказване от края на миналата седмица на заместник-председателя на ЕЦБ Витор Констанцио. В петък той заяви, че очаква нивото на инфлация в еврозоната да навлезе на отрицателна територия в следващите месеци. Според него обаче, ако това се случи, ще бъде временен феномен. Самият той не вижда риск от дефлация.

*Актуално към 12 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още