IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия надмина Великобритания по заплати на мениджърите

При компаниите с активи за над 5 млрд. евро най-високи заплати вече вземат германците, но при останалите британците запазват първото място

17:45 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският парламент, Райхстагът. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският парламент, Райхстагът. Снимка: Ройтерс

Германия задмина Обединеното кралство като домът на най-добре заплатените корпоративни директори. Тази промяна показва публичния и инвеститорски натиск за заплащанията в британските компании, пише Financial Times.

Изследване на политиката на заплащане в повече от 500 листнати на борсата компании в пет държави в ЕС на Financial Times показа, че увеличението на дългосрочните стимули за заплащане помага на директорите в големите нефинансови компании в Германия да печелят повече от тези във Великобритания.

В същото време натискът от страна на акционерите и публичното недоволство от компаниите във Великобритания спомогна значително за удържане на ръста на заплатите. Докато около две-трети от германските компании увеличиха заплатите на висшия си мениджмънт през 2013 г., във Великобритания възнагражденията или останаха без промяна, или бяха намалени.

Хавиер Баетен, професор в белгийското бизнес училище Vlerick отговаряше за проучването. Той заявява, че на британските мениджъри винаги се е плащало повече, отколкото на колегите им от Европа. Това остава така за компаниите с активи между 1 млрд. евро и 5 млрд. евро. Водещото място при най-големите компании вече е при Германия. Там средната заплата на висшия мениджмънт вече е 3,4 млн. евро, значително по-висока от тази във Великобритания.

„Имаше промяна. Във Великобритания имаше много повече контрол от институционалните инвеститори. Обединеното кралство разбра, че може би плаща прекалено много“, заявява проф. Баетен. „Те сложиха спирачка на заплатите на топ мениджърите и това не се случи в такава степен в други европейски страни“.

Промяната идва дори след като някои висши британски мениджъри остават на върха на класацията по заплати. Директорът на WWP Мартин Сорел е получил 29,8 млн. паунда, показва последния доклад на компанията. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн води германския списък с 15 млн. евро от заплати и бонуси за 2013 г. За сметка на това американския висш мениджмънт продължава да води над европейските си колеги.

Германските директори печелят тъй като техните компании като цяло се представят добре от 2009 г. насам. Бързият икономически растеж в Китай доведе до ръст в търсенето на германски стоки, химикали и автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още