IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тони Блеър: Политиците не са добре платени

Бившият британски премиер смята, че на политиците се плаща малко в сравнение с частния сектор

14:47 | 05.12.14 г. 2
<p>
	Тони Блеър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тони Блеър. Снимка: Ройтерс

Политиците не са добре платени, сравнени с лидерите в частния сектор, твърди Тони Блеър, цитиран от BBC.

По-добри заплати на политиците ще подобрят „генофонда“ на политическите лидери, заявява бившият британски премиер от Лейбъристката партия в статия за The New York Times.

Той също така смята, че прекалено малко политици има опит на позиции извън политиката. Коментарите идват като част от пространна статия за „безпокойството“ на демокрациите по света.

„Само като бивш политик мога да кажа това – на политиците не се плаща достатъчно добре, според стандарта на частния сектор“, твърди Блеър. „Това ограничава привлекателността на политическата кариера точно в момента, в който имаме нужда генофондът на политиците ни да бъде разнообразен, жизнен и енергичен“.

В момента годишната заплата на британските депутати е 67 000 паунда. Independent Parliamentary Standards Authority, която определя стойността на заплатите, заяви, че те трябва да се вдигнат с 9% до 74 000 паунда през следващата година.

За периода 1983 – 2007 г. Блеър е депутат, а преди това е работил 7 години като адвокат. Той твърди, че собственият му опит извън политиката е бил безценен.

„Колко политически лидери, или изобщо, участници в парламента или конгреса имат реален опит на отговорна позиция извън политиката? Днес е често срещана практика млад човек, заинтересуван в политиката, да завърши университет, да работи за някой политик като изследовател или политически анализатор и след това да се премести направо на избираема позиция“, твърди Блеър.

„Аз прекарах само седем години, работейки в частния сектор, преди да вляза в политиката, но това бе жизненоважно, изграждащо време. Научих за бизнеса и за хората неща, които бяха много полезни, когато по-късно получих възможността да управлявам. Най-важното нещо, което научих, бе разликата между академичните политически идеи и политиката, която работи в „реалния свят“.

Статията се обръща и към предизвикателствата, пред които демокрациите са изправени, включително слабия икономически растеж и липсата на ефективност при публичните услуги.

Блеър твърди, че политическите лидери трябва да се поучат от динамиката на частния сектор.

„Вижте промените в частния сектор за последните 20 години“, пише той. „Вижте най-големите компании по пазарна капитализация и как нови имена заместват старите. Това е начинът, по който светът работи, с изключение на правителството. Ние продължаваме по същия начин, неспособни за промяна, което донякъде се дължи на йерархичната бюрокрация, която направлява статуквото, вместо да го променя“.

„Технологията би могла сама да промени начина, по който образованието и здравеопазването работят. Би могла да направи революция в обучението и преподаването. Би могла да създаде цели нови начини за диагноза и лечение. В най-добрите места това се случва, но не навсякъде“.

„Проблемът е в това – липсата на ефективност навсякъде – това е истинската причина за политическото разочарование и причината хората да следват популистки решения, които изобщо не са решения. Това трябва да поправим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Хаха.Точно пък той...Въпрос на гледна точка Тони бой (или гей)... Ако се погледне обаче на вредите и глупостите , които политиците правят все по-често хората си задават въпроса абе защо въобще на тези им се плаща? Алчни хрантутници, които нямат шанс в частния сектор стават политици защото иначе ще са част от общата маса бездарни мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
а малко са им свещи да си купят и с тва дет получават нещастниците, че и тва им е много ... те никога не са се наяли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още