IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Италия достигна рекордно ниво през ноември

Процентът на безработица в третата икономика на ЕС достигна 13,4% през ноември, достигайки най-високото си ниво

13:37 | 07.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на безработните в Италия, третата по големина европейска икономика, се е повишил през ноември, сочат сезонно коригираните данни на статистическия институт на страната (ISTAT), пише WBPonline.

Делът на регистрираните безработни е 13,4% от икономически активното население. Това е по-зле от прогнозираните от независими икономисти 13,3% за периода.

През октомври делът на безработните достигна най-високото си ниво в историята, като премина психологическата граница от 13%.

Заради безработицата домакинствата в страната свиха разходите си, притеснени от евентуална загуба на работа и падащи приходи.

Що се отнася до перспективите пред страната в следващите месеци, икономическият министър Пиер Карло Падоан наскоро показа известна доза оптимизъм. Той заяви, че забавянето на италианската икономика е спряло и страната може да избегне пряко бюджетно наблюдение от страна на Европейската комисия.

Към края на миналата година италианският парламент прие бюджетът за 2015 г., след като премиерът Матео Ренци бе принуден да направи промени в него в последния момент.

Европейската комисия очаква слабото възстановяване на Италия да започне през 2015 г., като прогнозата е икономиката да се увеличи с 0,6% и да се засили през 2016 г. Икономиката ще бъде движена основно от външното търсене и по-ниския курс на обмен на еврото. По-високият износ би трябвало да увеличи инвестициите в оборудване, докато се очаква строителството да се възстанови едва на по-късен етап.

Секторът на услугите на Италия отново се сви през декември, показват публикувани във вторник данни от Markit Economics. Негативните данни идват след два месеца на растеж. Индексът за покупки на мениджърите спадна до 49,4 пункта през декември спрямо 51,8 пункта през ноември. Анализаторите очакваха индексът да спадне до 51,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още