IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NSA: Париж е само началото?

Американските тайни служби предупреждават за възможността от редица атентати в Европа, пише Bild am Sonntag

08:49 | 12.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
NSA: Париж е само началото?

Според информация на американското разузнаване атентатите във Франция са само началото на една вълна от подобни атаки в цяла Европа, пише германският Bild am Sonntag, позовавайки се на източници от Националната агенция по сигурност на САЩ (NSA).

Малко след атентатите в Париж агенцията е проследила комуникационен трансфер между джихадистката група „Ислямска държава“. В подслушаните разговори е била обсъждана вълна от терористични атаки в цяла Европа.

В прихванатите комуникации се споменава, че събитията в Париж са само началото, а вълната от атентати ще обхване и други европейски столици, пише още Bild am Sonntag. Наред с другите се споменава и името на Рим. Въпреки това конкретни планове не са известни. В петък италианските медии съобщиха за ново видео със заплахи на екстремистите от „Ислямска държава“, в което Рим се споменава като цел за атака.

Западните разузнавателни агенции са загрижени и защото убийците от Париж може да са част от терористична мрежа, пише още в материала. Следователи от САЩ може би разполагат с предварителни доказателства, че братята Шериф и Саид Куачи са имали контакти в Холандия. И източници от германските служби за сигурност предполагат, че извършителите са били повлияни от външната страна и имат контакт с други войнстващи ислямисти. Дали атентатите в Париж обаче се били поръчани изрично от дадена организация, все още не е ясно.

Междувременно и британската служба по сигурност  MI5 е предупредила за възможни атентати със самолети, причинени от взривни вещества, които не могат да бъдат хванати от датчиците за сигурност по летищата. Британците изхождат от публикувани наскоро от Ал Кайда в интернет напътствия за съставянето на такива бомби.

В неделя на международна среща за тероризма в Париж вътрешните министри на 11 европейски страни и американският министър на правосъдието Ерик Холдър решиха да засилят "идентифицирането и проверките" на европейците, които "пресичат външните граници" на ЕС. Белгийският министър на вътрешните работи Ян Жамбон призова за изготвянето на европейски списък с чуждестранните граждани, които участват в джихада в Близкия изток.

Неговият испански колега Хорхе Диас заяви, че в Париж ще предложи поправки в Шенгенското споразумение, позволяващи гранични контроли, за да се ограничи движението на бойците от ИД, връщащи се от Близкия изток в Европа.

Освен това участниците в срещата искат спешно да приключи започнатата работа под ръководството на Европейската комисия, за да бъде засилен контролът над европейските граждани при пресичане на външните граници на ЕС, без да се променя европейското право и при зачитане на основните свободи. "Всички ние се съгласихме да наложим задълбочен контрол над някои пътници въз основа на определени критерии", обясни френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Именно. Ама за тези ***, дори и да опитат да ме повикат запас или нещо друго, ще им покажа среден пръст. Моите деца имат нужда от баща а, за жалост, милиони ще паднат ей тъй нА, да вдигнат някак си хАмериката на крака. ДГД УСА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Париж е само началото .... а Шарли е само ПОВОД !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
Pyramid
преди 9 години
А за марионетния характер на тези "лидери" съдя по това, как ...САМИ !?! си нанесоха огромни щети, обявявайки ембарго с/у Русия. Доказателство? - И ОЩЕ КАК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
...а дали самите USA не са подкокоросали *** карабини /колко му е да подпалиш фитила на някой фанатик?/ с цел да предизвикат нова война, с масово въвличане на ЕС и НАТО в нея, като изнасяне на своите проблеми зад граница /зад Атлантика/ ? Всички войни са започвали с провокация, отнасяли са го масите, печелят "елитите". Е, или поне, финансово-олигархичните групировки, молещи се на един Бог, $ .Имам такова едно усещане: На 11.септември, уж имали данни, пък "не разбрали", сега - уж Шарли ги провокирали от месеци - и филм пуснаха - а пак, "не знаели". за капак и легитимация на всичко, пуснаха напред "лидерите" - марионетки, на които Вашингтон дърпа конците тъй, щото да се знае, "чии интереси ще се защитават". А проблем е и сривът на цените на петрола, от които пак /малцина/ са заинтересовани но, ИНТЕРЕСИТЕ са страховити. Пушек без огън? Да бе, да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още