IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Вносът на оръжие в ЕС

Западните Балкани са внесли над 38 млн. оръжия в Европейския съюз през 2010 г.

17:16 | 12.01.15 г.
<p>
	Оръжия от сръбския оръжеен завод &quot;Застава&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оръжия от сръбския оръжеен завод "Застава". Снимка: Ройтерс

Европейският съюз включва в себе си голям брой държави, които са сред световните производителки и износителки на оръжие. Можем да споменем само Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания и Швеция, които са в топ 12 на световните износители в света по данни на Stockhol International Peace Research Institute. Европейският съюз има обща политика по отношение на износа на оръжия, която се спазва от всички страни.

Европейският съюз има наложено ембарго за внос на оръжие в Китай заради насилието над протестиращите на площад „Тянанмън“ в Пекин през 1989 г. През следващите 25 години ЕС отказва да изнася за Поднебесната империя свои оръжия, включително и така желания изтребител Eurofighter.

Също така от 2001 г. Европейският съюз има и политика спрямо най-слабо развитите страни по света – всички стоки, произведени в тези страни, се внасят в съюза без да им бъде налагано мито. Изключение от тази политика, уместно наречена EBA или Everything but Arms (Всичко без оръжия) е вносът на оръжия, който не е освободен от данъци и мита.

Освен да изнася оръжия, Европейският съюз внася немалко оръжия. Основно те идват от страните от Западните Балкани, които още не са влезли в съюза. През 2010 г. от нашите съседки Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия (членка на ЕС от 1 юли 2013 г.), Черна гора и Сърбия са били внесени зашеметяващите 38 млн. оръжия в Европейския съюз, или увеличение със 107,5% спрямо 2009 г. Основната част от вноса – 88%, е дошъл от Сърбия, на чиято територия се намират почти всички действащи оръжейни заводи от югославско време и които продължават да работят до ден днешен.

На долната графика можете да видите разбивка по страни и видове оръжия, внесени в ЕС от Западните Балкани за Европейския съюз:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още