IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са световните износители на оръжие?

130 държави вече са подписали Договора за търговия с оръжията, а други 60 са го ратифицирали

15:36 | 31.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на декември, точно на Коледа, бе подписан международен договор, който да въведе ред в световния пазар на оръжие на стойност 85 млрд. долара. Страните по договора твърдят, че той ще бъде стриктно спазван, пише News.net.

Най-големият производител и износител на оръжие Съединените щати е подписал договора, но все още не го е ратифицирал.

Другите основни износители като Франция, Великобритания и Германия вече са ратифицирали споразумението и обещават да се придържат към стриктните му критерии, насочени към спиране на доставките на оръжия към страни и организации, нарушаващи човешките права.

„Прекалено дълго оръжия и амуниции се търгуват с прекалено малко зададени въпроси за това чии животи ще бъдат унищожени“, заявява Анна Макдоналд, директор на коалицията неправителствени организации Control Arms (Контрол над оръжията).

„Новият Договор за търговия с оръжията (Arms Trade Treaty - ATT), който влиза в сила тази седмица, ще сложи край на това. Най-после ще бъде нарушение на международното право да даваш оръжие в ръцете на нарушители на човешки права и диктатори”, заявява тя.

Общо 130 държави са подписали договора, а други 60 са го ратифицирали. Израел също е сред тези държави, въпреки че се присъедини едва преди месец.

Amnesty International посочва, че пет от 10-те най-големи износители на оръжие – Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, са подписали договора. Китай и Русия все още не са.

Това е първото голямо международно споразумение от Договора за неразпространение на ядрени оръжия от 1996 г. насам. ATT покрива международните продажби на всичко от танкове до военни самолети и ракети, както и ръчни оръжия.

Договорът кара страните да създадат национални контролни органи за износа на оръжие. Държавите трябва да решат дали едно оръжие може да бъде използвано за заобикаляне на международно ембарго, да бъде използвано за геноцид и военни престъпления или да бъде използвано от терористи или организираната престъпност.

На графиката можете да видите кои са най-големите износители на оръжие и кои са най-големите им пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 9 години
А България къде е в тази картина? Къде сме ние сред износителите? А подписали ли сме споразумението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още