IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да напусне еврозоната

Дори и ново опрощаване на дълга няма да помогне на страната в дългосрочен план, казва директорът на института Ifo

10:16 | 14.01.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да напусне еврозоната

Дори и ново опрощаване на дълга на Гърция няма да помогне на страната в дългосрочен план, смята германският икономист и президент на базирания в Мюнхен икономически институт Ifo Ханс-Вернер Зин. Страната трябва да напусне еврозоната, казва той в интервю за германската икономическа телевизия N-TV.

Ханс-Вернер Зин напомни за предишните две опрощавания на част от дълга на Гърция през 2012 г. - едно бе частно в размер на 107 млрд. евро и едно държавно в обем от 43 млрд. евро. По думите му това е бил най-големият фалит в историята. Въпреки това обаче Гърция не е в състояние да финансира стандарта си на живот сама. Икономиката не е конкурентна, защото заплатите са твърде високи, а Гърция е свикнала да живее на кредит. Ето защо националният дълг на свой ред само за три години отново е достигнал ниво, което отчасти трябва да бъде опростено. “И така играта вероятно ще продължи вечно”, казва Зин. 

Така според него и ново частично опрощаване на задълженията няма да спаси страната и след няколко години отново ще се стигне до същата ситуация, освен ако Гърция не напусне еврозоната. „Само чрез излизане от еврозоната и обезценяване на валутата ѝ страната ще може отново да стане конкурентоспособна и сама да се финансира“.

Според Зин едно евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция няма да доведе до принудително напускане и на ЕС.

Припомняме, че в края на септември държавният дълг на Гърция възлиза на почти 322 млрд. евро, а с това – на 179% от брутния вътрешен продукт. „Вероятно целта е постигане на дълг в размер на 120% от БВП, защото това са и изискванията на Международния валутен фонд. Виждате сами, колко безсмислена е цялата тази спасителна архитектура. Колкото повече кредити се стичат, към които се свиква, толкова по-голяма става нуждата от нови кредити“.

Зин припомня, че германската държава вече е предоставила около 76 милиарда евро на Гърция - независимо от това дали Гърция ще остане в еврозоната, или не. А едно оставане на Гърция в еврозоната вероятно в дългосрочен план ще излезе по-скъпо, отколкото напускането ѝ. Според него страната ще поема нови и нови дългове, тъй като не е конкурентна.

Така че, по думите на Зин, остава само една възможност за „саниране“ на страната – тя да стане отново конкурентна, след което и икономиката ще тръгне отново нагоре. А това се постига според него чрез обезценяване на валутата. Така че според него едно „подстригване на дълга“ на Гърция трябва да се обвърже с напускане на еврозоната. Това ще доведе до значително намаляване на заплатите в страната, като местните услуги ще поевтинеят паралелно, което би ограничило реалното намаление на доходите. Но длъжниците ще могат да погасяват своите вътрешни задължения, а външният дълг така или иначе ще си остане проблемен, независимо дали се изчака падане на заплати и цени, или се вземе решение за напускане на еврозоната.

Другото възможно решение според Зин е страната да остане във валутния съюз, но заплатите и цените да продължат да спадат. Това според него ще утежни социалното положение, синдикатите ще се противопоставят на подобно решение, а длъжниците ще фалират.

Ако се приеме, че драхмата е с 50% по-слаба спрямо долара и еврото, то Гърция ще трябва да плаща двойно повече за вноса си. Това ще доведе до намаляване на жизнения стандарт на гърците, но по думите на икономиста не може да се избегне. От друга страна – тогава може да се създадат много нови работни места, тъй като ще се купуват повече местни стоки и по-малко скъпа вносна продукция.

Така например в момента Гърция внася повече аграрни стоки, отколкото изнася. Ако вносът стане прекалено скъп, гърците ще започнат да купуват повече продукция от своите фермери. А освен това страната може да стане по-атрактивна и като ваканционна дестинация. Ниските заплати и по-евтината земя може пък да привлекат чужди инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Дим да ни няма - Хитър Петър и Настрадин Ходжаhttps://***.youtube.com/watch?v=7OuUE2PZR_s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Емилия и Сакис Кукос - Коледа (official Video)http://vbox7.com/play:7742b3ff35
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Nana - LET IT RAINhttps://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
benasipro
преди 9 години
Гърция също го е проумяла отдавна и просто си цоца безлихвен заем от ЕС батак.Циреят и белега са решение, НО батака ще си остане, това е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
benasipro
преди 9 години
Всичко относно ЕС е батак, освен свободното движение на хора (е, така някои получават евтина квалифицирана ръка, де, за която не са инвестирали, като обучение например).Холандските фермери си получават еди си колко дотации, щото холандското правителство е решило толкова.Френските фермери - най-малко поне толкова, плюс колкото още решат щото ще затварят пътища.Немските фермери- колкото Меркел реши.Ами сега Гърция ВНАСЯ повече земеделска продукция, отколкото изнася !!!За България да не говорим.Аз специално се дразня, че съм част от този ЕС батак, не че САЩ са по-добре де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
benasipro
преди 9 години
Ханс-Вернер Зин указва правилният път, но ЕС е във финасов батак, решенията се взимат хаотично.Никой абсолютно не знае, или не може да предвиди нейният следващ ход.Не е като предвидимия ФЕД.http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/namira-li-se-ecb-v-bezizhodica-187239/JPMorgan e наказана 1 млрд и акциите и спаднаха 6%, ТОВА Е.Deutsche Bank колко да изгуби от Гърция (100 мил ?), няма да е катастрофа за нея.Решенията май се взимат между Меркел и Марио.Великобритания може да не е съгласна да се опрощава дълг на Гърция, ама се намерили някакви частни инвеститори дето имат парите и Меркел се е съгласила ....какво е това бе ?Иначе Ханс-Вернер Зин е прав, Гърция е съкратила само 10 % от държ. служители за толкова години (която управл. партия отреже повече, забрави за преизбиране), и калкулира нулев или отрицателен бюджет, КАК ТОГАВА ЩЕ си върне борчовете с лихвата ???? Ако се разсрочи за 30 г. ? Мда инфлацията ще е изяла доста, ОК за Гърция, и ще спести стреса от излизането от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Pivoley, пиша от телефона и не знам защо коментарът ми бе адресиран до теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
Германия има не малка вина за проблемите на Гърция. Не забравяйте, че наложената от Берлин политика жеше да е достапо-успешна, ако и немската икономика растеше. При 0,5-1 % ръст, износът на страни като Гърция няма как да стимулира особено икономиката и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
Ще отписват. Тази година 10%-20%. Догодина още толкова и така още много години. Алтерантивата е дълбока депресия. Това е причината СИРИЗА да са толкова отворени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
Forex Master
преди 9 години
Вземи да попрочетеш с какво се занимава European Stability Mechanism от 2012 г. насам, какви са му операциите, какви са му експозициите, към кои държави и колко, откъде са му парите... и едва след тогава копипействай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още