IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия губи по 1800 евро на година от всеки имигрант?

Досегашната миграционна политика е голямо бреме за държавните и социалноосигурителните фондове, пише президентът на института Ifo

16:00 | 30.12.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Германия губи по 1800 евро на година от всеки имигрант?

Германският икономист и президент на икономическия институт Ifo Ханс-Вернер Зин отправи тежки упреци към политическия елит на страната по отношение на имигрантската политика. По думите му социалната държава действа като магнит за неквалифицирани имигранти, а неквалифицираните имигранти натоварват социално-осигурителните фондове на страната.

„Така, както в момента протича миграцията, не е правилна", пише Ханс-Вернер Зин, президент на института Ifo, в коментар на Frankfurter Allgemeine Zeitung. Германия е втората по големина цел за имигрантите след САЩ, но по отношение на квалификацията на имигрантите е на едно от последните места в статистиките. 

Това би означавало, че досегашната миграция се превръща в голямо бреме за държавните и социалноосигурителните фондове. В нетно отношение тя причинява на германската държава повече социални разходи, отколкото приходи може да получи Берлин от данъци и осигурителни вноски. Според ново изчисление на института Ifo "фискалният нетен баланс възлиза на минус 1800 евро на имигрант на година". Това означава, че всеки средностатистически имигрант струва по 1800 евро на година на германския бюджет, става ясно от проучване на Bertelsmann.

„Като се има предвид това съотношение, трябва най-накрая да се проведе идеологически освободен и политически коректен дебат за миграционната политика", пише Зин във FAZ. Той също така нападна и част от медиите, които са разчели погрешно проучването на Bertelsmann и са писали за „милиардните печалби на Германия от имиграцията". Проучването на Bertelsmann в крайна сметка стигна до отрицателен резултат с "имплицитен дефицит" в размер на 79 100 евро за имигрант за цялото време на престоя му, подчертава Зин.

Същевременно той призовава нуждаещите се мигранти от ЕС да получават социални плащания само от тяхната родна страна, а не на страната домакин. В допълнение Германия трябвало да приложи по-голям контрол и филтриране на миграцията извън ЕС. „Трябва да се въведе и точкова система, която да избира и класира имигрантите според професионалните им квалификации, възраст, здравословно състояние, езикови умения и състояние".

Зин предупреждава германците за драматично влошаване на икономиката, предизвикано от намаляването на раждаемостта. „Ако искаме да стабилизираме съотношението между млади и възрастни хора на днешното ниво и в същото време да се стабилизират равнищата на пенсиите и размера на вноските за пенсионно осигуряване, ще са необходими общо 32 милиона млади имигранти, повечето от тях вероятно извън Европа", пише Зин. Според него обаче е трудно да си представим, че германското общество разполага с необходимата сила на асимилация и толерантност към толкова масова имиграция.

И в момента готовността на населението да абсорбира големия брой бежанци е ограничен, както показват например Pegida и други протестни движения, предупреждава икономистът от Ifo. Затова Зин призовава германските лидери да проведат активна политика сред населението, така че да се стимулира раждаемостта. По думите му Германия има нужда от „фундаментална и радикална промяна на изопачаващите стимули в данъчното и пенсионното законодателство в подкрепа на семействата с деца".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Германия губи по 1800 евро на година от всеки имигрант? -----------------------------------А не казват обаче колко печели Германия на година от всеки имигрант ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Най ми е гадно, като гледам един клип, по коя телевизияааааа, незнам, но за един емигрант, как му е тежко за дома и когато слушах клипа за първи път си викам!"Евала, сетиха се за хилядите български емигранти, далеко от дома!"И изведнъж разбирам, че клипът е за чуждите емигранти у нас, а не за нашите родни емигранти навън!Щото да си емигрант, не е като да си ексурзиант!И ми стана гадно, ама гадно, че пак за чуждите у нас намерихме добра дума, а за хилядите, които демокрацията изгони, аааааа да, те са печалбари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Крайно време е и англичаните да са бежанци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Германия има нужда от "фундаментална и радикална промяна на изопачаващите стимули в данъчното и пенсионното законодателство в подкрепа на семействата с деца"----------------------И не само Германия! Днешното данъчното и пенсионното законодателство в Европа, вкл. и у нас, фактически лишава работещите от много голяма част от плодовете на техния труд, а с това на практика ги лишава и от контрол върху собствения им живот. Защото човек е това, което прави и когато отнемеш резултатите от труда му, ти му отнемаш и част от живота. И това някак си се отразява на желанието му да създава поколение. Въпреки помощите за деца, които изглежда имат обратен на желания психологически ефект и засилват още повече усещането за липса контрол върху собствената съдба - щом човек за да отгледа собственото си дете е зависим от друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
Аз забелязвам, че за англичаните е престижно да отидат да учат и работят "зад океана",по същия начин, както всички европейски емигранти (и близки до Европа страни от юг и югоизток) искат да отидат в Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
той е написал книгата 2010г,но вие не усещахте ли тая истина по-рано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
Сетиха се накрая, след толкова години!Докато на нас, гледащите отстрани, ни беше ясно отдавна.Това Германия си го докара от лакомията си. Но закопа и много други страни в Европа (да не кажа цялата...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
До 1950 година в Англия почти не живеят ЕДНА ШЕПА ПАКИСТАНЦИ ИЛИ ПОД 10 ХИЛ. ОБЩО. А СЛЕД 1950 ДО ДНЕС БРОЯТ ИМ СТАВА 2 МИЛИОНА.Да не би това увеличение да е станало по естествен път а??БЯГАЙ ДА СИ ДОУЧИШ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
alligator_29
преди 9 години
)) Не ставай смешен. Говоря ти за времето когато Англия все още е била Империя, а не след това. Има индийци, пакистанци и ямайци които живеят тук с векове за каква 1980 г. говориш??? )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Твърдиш абсолютни лъжи. В долната камера на парламента House of Commons, която се състои от 650 човека има поне 20 пакита и отделно индийците. СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ МЕЖДУ АНГЛИЯ И ПАКИСТАН ПРЕЗ 60-ТЕ ГОДИНИ НЕ Е ИМАЛО ОТ ПРАВНА ГЛЕДНА ТОЧКА, ЗАЩОТО ПАКИСТАН НЕ Е ЧАСТ ОТ БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ ОТ 1947Г. Пакистанците в Англия са доведени в инвервала 1950-1980 от текстилните компании на острова като наемни работници и тогава Британската Империя вече се е разпаднала.Бягай да си доучиш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още