IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Великобритания тепърва ще вижда ръст на заплатите

Гуверньорът на Английската централна банка смята, че страната се справя добре с растежа на новите работни места

12:23 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Карни: Великобритания тепърва ще вижда ръст на заплатите

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни заяви, че Великобритания едва сега започва да вижда ръст на заплатите. Това е ключова тема за политиците, докато те обсъждат първото повишаване на основния лихвен процент от 2007 г., пише Bloomberg.

“Във Великобритания видяхме голям брой нови работни места, не много продуктивност, но много създаване на работни места и относително потиснато представяне на заплатите“, заяви в понеделник в Истанбул Карни. „Тепърва ще наблюдаваме промяна при заплатите, от което имаме нужда за устойчиво възстановяване“.

Коментарът дойде дви дни преди гуверньорът да представи последната прогноза за икономиката на АЦБ. Банката може да предвиди ръст на инфлацията под нулата за пръв път откакто започна тримесечните си прогнози преди повече от 20 години. Всички 19 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, смятат, че АЦБ ще намали прогнозата си за инфлацията през 2015 г. Инвеститорите реагираха на прогнозите за ниска инфлация като повишиха залозите за първото увеличение на основния лихвен процент през 2016 г.

Комисията за парична политика запази основния лихвен процент на 0,5% този месец. Индексът е на това ниво от март 2009 г.

Спадът в цената на петрола сведе инфлацията до 0,5% през декември и тя достигна рекордно ниско ниво. Това е с повече от процент под целта на банката за 2%. Това означава, че Карни ще трябва да напише отворено писмо до финансовия министър Джордж Озбърн, за да обясни разликата.

„В рамките на тази седмица ще проведа кореспонденция с министъра, която ще обясни как планираме да накараме инфлацията да достигне целта“, заяви той. „Важното нещо тук е прозрачността, яснотата и навременното завръщане към целта“.

Гуверньорът участваше в конференцията на Института за международни финанси, която съвпадна със срещата на финансовите министри и гуверньори на централни банки от Г-20 в Истанбул. В качеството си на председател на Борда за финансова стабилност (FSB) Карни заяви, че е притеснен от растящата умора сред властите по прилагане на регулациите.

„Безпокоя се за умората от реформи както във FSB, така и като цяло“, заяви той. „Повечето от най-сложните реформи са микро реформи, които могат да има големи политически коалиции срещу тях, но ще се изплатят далеч в бъдещето“.
Карни заяви, че ползите от структурните реформи в Европа няма да се усетят в близките години и властите трябва да търсят подкрепа за икономиката дотогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още