IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: САЩ няма да подкрепят Украйна с оръжия

Продължаваме да търсим дипломатически решения на кризата в Източна Европа, подчерта американският президент в съвместна пресконференция с Ангела Меркел

21:25 | 09.02.15 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в понеделник, че Вашингтон не е готов да предостави отбранителни оръжия на Украйна, потвърждавайки обаче заедно с германския канцлер Ангела Меркел, че санкции спрямо Русия трябва да продължат, пише CNBC.

Двамата лидери дадоха съвместна пресконференция в понеделник следобед, след като Меркел пристигна в Щатите, за да коментира с Обама идеите за евентуално въоръжаване на украинските сили в конфликта им срещу подкрепяните от Русия бунтовници.

"Ние продължаваме да насърчаваме дипломатическо решение на този въпрос. В абсолютно съгласие сме, че 21-ви век не може да ни накара да останем безучастни и просто да позволим границите на Европа да бъдат преначертани чрез оръжие", заяви Обама.

И Обама, и Меркел, подчертаха, че ще продължат търсенето на дипломатически решения на кризата в Украйна. Германският лидер подчерта, че не вижда как проблемът може да бъде решен чрез военни средства.

"И двамата с Ангела подчертахме, че перспективата за военно решение на този проблем винаги е била ниска", каза пък Барак Обама.

Доставката "на отбранителни оръжия за Киев е един от обмисляните варианти. Решение обаче още не съм взел", заяви президентът на САЩ.

Ангела Меркел предупреди, че мирът в Европа е застрашен от конфликта в Украйна, ако се поставя под въпрос принципа на териториалната цялост на Стария континент.

"Като човек, който идва от Европа, просто ще кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост, няма да сме състояние да поддържаме мира в Европа", подчерта канцлерът.

В петък германският канцлер се срещна гостува в Москва заедно с френския президент Франсоа Оланд. Срещата с руския президент Владимир Путин обаче приключи без успех. Тримата обаче се съгласиха да продължат с дипломатическите опити за спирането на конфликта през следващите дни, допълва изданието.

Германският канцлер и френският президент първо посетиха Киев, където се срещнаха с президента на Украйна Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк. Меркел и Оланд подеха инициативата, след като бунтовниците в Донбас отхвърлиха примирието от Минск и от около две седмици в региона се водят нови, ожесточени боеве. Според ООН само през последния месец там са загинали над 200 цивилни лица.

Преди разговорите западни дипломати обявиха, че Владимир Путин е отправил нова оферта към Париж и Берлин, която обаче съществено се е отклонявала от параметрите на споразумението от Минск – на бунтовниците да се даде по-голяма територия и по-голяма автономия заради последните им спечелени битки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че обсъжданите текстове за новото примирие са се базирали на предложенията на Германия и Франция и ще включват и "предложенията на украинския президент и предложенията, формулирани и добавени от президента Путин". Какви са тези предложения обаче, засега няма информация. Според непотвърдена информация Меркел и Оланд искат децентрализация на размирните Донецка и Луганска области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
""""Доллар начал войну, и доллар ее выиграл"""""Гледай филма:https://***.youtube.com/watch?v=_53vYbZdI_4"В каждой войне финансисты идут следом за генералами". Это высказывание, приписываемое одному из видных германских военных теоретиков, еще раз напомнило о себе в середине ХХ столетия. Во Второй мировой войне участвовало 62 государства. В вооруженные силы было мобилизовано 110 млн человек. Расходы и военные убытки составили 4 триллиона долларов.Что мы знаем о финансовых составляющих этой катастрофы? Кто больше всех "заработал" на Второй мировой? И почему бывший главный банкир Третьего рейха Ялмар Шахт утверждал: "Доллар начал войну, и доллар ее выиграл"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 9 години
Дано да пишете срещу рубли. По друг начин не могат да бъдат обяснени откровените малоумия, които се изливат от хубавите Ви главици. Има само една истина. Русия е ***-кратко ясно и точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"..Ръководителят на ЦРУ в Европа по време на втората световна война, през 1945 г при учредяването на ЦРУ произнася реч, в която обявява целта на Америка в дългосрочен план, поколения напред: Ще разиграваме епизод след епизод до гибелта на най-непокорният на Земята народ руският, до необратимо угасване на неговото самосъзнаниеЕто цялата реч на Алън Фостър Дълес на учредяването на ЦРУ през 1945 г. , като тези негови думи стават доктрина:Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици наши съюзници и помощници в самата Русия. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
....Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание. От литературата и изкуството им ние например постепенно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, кината, пресата всичко ще изобразява и прославя най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството с една дума, всякаква безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и безпорядък. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
.....Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за своеволието на чиновниците, рушветчийството, безпринципност и мотаене всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат въздигнати до добродетелчестност порядъчността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелици от миналото Простащина и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх един от друг, и нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите и най-вече враждебността и омразата към руския народ всичко това ние ловко и незабелязано ще култивираме и всичко това ще разцъфне с кичести цветове. Сега малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
......Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за *** на обществото. Ще изтръгваме духовните корени на болшевизма, ще опошляваме, ще унищожаваме корените на народната нравственост. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикаме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ. - Алън Дълес е роден на 7 април 1893 г. Той е петият директор на ЦРУ от 1953 до 1961 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
АЛЪН ДЪЛЕС пред ЦРУ: "Ще разиграваме епизод след епизод до гибелта на най-непокорният на Земята народ руският, до необратимо угасване на неговото самосъзнание"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=txDV7tG0fBUhttps://***.youtube.com/watch?v=txDV7tG0fBUДемонстрации в подкрепа на Русия в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Ако руснаците издигнат пръстен от бази и установки за противоракетна отбрана около САЩ под предлог че ги пазят от Венецуела ? Как би звучало? Ако руснаците отправят критика и насочат войски в държавите около САЩ с искане да се даде право на ИНДИАНЦИТЕ да сформират свой щат независим и този щат да поиска присъединяване към Евроазийския съюз и разреши разполагане на руски и китайски бази на територията си как според теб биха реагирали САЩ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Вслушай се и от пропагандата която запада води. Риториката е насочена буквално към насаждане на омраза и опити да се принизят руснаците към примитивните народи. Точно така е звучала и пропагандата на Хитлер. Ама едно към едно. Ще се поровя за да намеря цитати и сам ще направиш връзка. Украйна не е американски щат а бъвша Руска територия. Дори това би трябвало да е очевадно доказателство КОЙ Е АГРЕСОРА! Ако това беше ТЕКСАС и Русия провеждаше политиката на САЩ в момента как би ти изглеждало? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още