IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: САЩ няма да подкрепят Украйна с оръжия

Продължаваме да търсим дипломатически решения на кризата в Източна Европа, подчерта американският президент в съвместна пресконференция с Ангела Меркел

21:25 | 09.02.15 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в понеделник, че Вашингтон не е готов да предостави отбранителни оръжия на Украйна, потвърждавайки обаче заедно с германския канцлер Ангела Меркел, че санкции спрямо Русия трябва да продължат, пише CNBC.

Двамата лидери дадоха съвместна пресконференция в понеделник следобед, след като Меркел пристигна в Щатите, за да коментира с Обама идеите за евентуално въоръжаване на украинските сили в конфликта им срещу подкрепяните от Русия бунтовници.

"Ние продължаваме да насърчаваме дипломатическо решение на този въпрос. В абсолютно съгласие сме, че 21-ви век не може да ни накара да останем безучастни и просто да позволим границите на Европа да бъдат преначертани чрез оръжие", заяви Обама.

И Обама, и Меркел, подчертаха, че ще продължат търсенето на дипломатически решения на кризата в Украйна. Германският лидер подчерта, че не вижда как проблемът може да бъде решен чрез военни средства.

"И двамата с Ангела подчертахме, че перспективата за военно решение на този проблем винаги е била ниска", каза пък Барак Обама.

Доставката "на отбранителни оръжия за Киев е един от обмисляните варианти. Решение обаче още не съм взел", заяви президентът на САЩ.

Ангела Меркел предупреди, че мирът в Европа е застрашен от конфликта в Украйна, ако се поставя под въпрос принципа на териториалната цялост на Стария континент.

"Като човек, който идва от Европа, просто ще кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост, няма да сме състояние да поддържаме мира в Европа", подчерта канцлерът.

В петък германският канцлер се срещна гостува в Москва заедно с френския президент Франсоа Оланд. Срещата с руския президент Владимир Путин обаче приключи без успех. Тримата обаче се съгласиха да продължат с дипломатическите опити за спирането на конфликта през следващите дни, допълва изданието.

Германският канцлер и френският президент първо посетиха Киев, където се срещнаха с президента на Украйна Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк. Меркел и Оланд подеха инициативата, след като бунтовниците в Донбас отхвърлиха примирието от Минск и от около две седмици в региона се водят нови, ожесточени боеве. Според ООН само през последния месец там са загинали над 200 цивилни лица.

Преди разговорите западни дипломати обявиха, че Владимир Путин е отправил нова оферта към Париж и Берлин, която обаче съществено се е отклонявала от параметрите на споразумението от Минск – на бунтовниците да се даде по-голяма територия и по-голяма автономия заради последните им спечелени битки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че обсъжданите текстове за новото примирие са се базирали на предложенията на Германия и Франция и ще включват и "предложенията на украинския президент и предложенията, формулирани и добавени от президента Путин". Какви са тези предложения обаче, засега няма информация. Според непотвърдена информация Меркел и Оланд искат децентрализация на размирните Донецка и Луганска области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 31 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
За Украйна на никого не му пука! Та виж, че управляващите дори не са украинци по народност и до един са назначени от САЩ. Ако фалира толкова по добре. Американците ще я купят на килограм заедно с крепостните /украинците като народ/. Някой още има ли илюзия, че освен Русия украинците никой ги не мисли. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
"Всичко е много хубава, ама кой ще спаси украина от фалит?".......Мисля , че има създадени три фонда за целта ... просто все още се чака някой, които иска да внесе пари там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
"Обама: САЩ няма да подкрепят Украйна с отбранителни оръжия"- Що, банани ли ке дават? Или, доде Обонго е на власт, не остават за износ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
Всичко е много хубава, ама кой ще спаси украина от фалит? Американците за пореден път ще предадат съюзниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Явно на срещата им е казал да са по внимателни за да не срещнат истинските руски войски, а не измислените от западните комикси за масова информация. Тогава последиците за Европа ще са плачевни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Меркел и Германия се ползват от САЩ в ролята на посредник. Защо? Защото, така им се дава възможност на САЩ да отстъпят запазвайки репутацията си. "Ние отстъпваме не защото Путин ни предупреди, че има линии зад които ще ни шамари, а защото ние се съобразяваме и със съюзниците си. Виждате ли колко сме демократични " Германия пък печели дивиденти пред Русия " ето ние се застъпихме за вас ...какво ще ни дадете в замяна" ..и...те така. Театрото за пред широката публика продължава. Излезте за по цигара по време на контракта защото следващото действие ще е интересно и динамично! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
raul_castro
преди 9 години
Как пък разбрахте, че няма да им предоставят оръжие:Доставката "на отбранителни оръжия за Киев е един от обмисляните варианти. Решение обаче още не съм взел", заяви президентът на САЩ.Чисто и просто шикалкавят и прехвърлят топката на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Е на тях не отбранително оръжие им трябва :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
Mr_crash
преди 9 години
Браво фрау Меркел! Като опре яйцето, решенията се взимат бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още