IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: САЩ няма да подкрепят Украйна с оръжия

Продължаваме да търсим дипломатически решения на кризата в Източна Европа, подчерта американският президент в съвместна пресконференция с Ангела Меркел

21:25 | 09.02.15 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в понеделник, че Вашингтон не е готов да предостави отбранителни оръжия на Украйна, потвърждавайки обаче заедно с германския канцлер Ангела Меркел, че санкции спрямо Русия трябва да продължат, пише CNBC.

Двамата лидери дадоха съвместна пресконференция в понеделник следобед, след като Меркел пристигна в Щатите, за да коментира с Обама идеите за евентуално въоръжаване на украинските сили в конфликта им срещу подкрепяните от Русия бунтовници.

"Ние продължаваме да насърчаваме дипломатическо решение на този въпрос. В абсолютно съгласие сме, че 21-ви век не може да ни накара да останем безучастни и просто да позволим границите на Европа да бъдат преначертани чрез оръжие", заяви Обама.

И Обама, и Меркел, подчертаха, че ще продължат търсенето на дипломатически решения на кризата в Украйна. Германският лидер подчерта, че не вижда как проблемът може да бъде решен чрез военни средства.

"И двамата с Ангела подчертахме, че перспективата за военно решение на този проблем винаги е била ниска", каза пък Барак Обама.

Доставката "на отбранителни оръжия за Киев е един от обмисляните варианти. Решение обаче още не съм взел", заяви президентът на САЩ.

Ангела Меркел предупреди, че мирът в Европа е застрашен от конфликта в Украйна, ако се поставя под въпрос принципа на териториалната цялост на Стария континент.

"Като човек, който идва от Европа, просто ще кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост, няма да сме състояние да поддържаме мира в Европа", подчерта канцлерът.

В петък германският канцлер се срещна гостува в Москва заедно с френския президент Франсоа Оланд. Срещата с руския президент Владимир Путин обаче приключи без успех. Тримата обаче се съгласиха да продължат с дипломатическите опити за спирането на конфликта през следващите дни, допълва изданието.

Германският канцлер и френският президент първо посетиха Киев, където се срещнаха с президента на Украйна Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк. Меркел и Оланд подеха инициативата, след като бунтовниците в Донбас отхвърлиха примирието от Минск и от около две седмици в региона се водят нови, ожесточени боеве. Според ООН само през последния месец там са загинали над 200 цивилни лица.

Преди разговорите западни дипломати обявиха, че Владимир Путин е отправил нова оферта към Париж и Берлин, която обаче съществено се е отклонявала от параметрите на споразумението от Минск – на бунтовниците да се даде по-голяма територия и по-голяма автономия заради последните им спечелени битки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че обсъжданите текстове за новото примирие са се базирали на предложенията на Германия и Франция и ще включват и "предложенията на украинския президент и предложенията, формулирани и добавени от президента Путин". Какви са тези предложения обаче, засега няма информация. Според непотвърдена информация Меркел и Оланд искат децентрализация на размирните Донецка и Луганска области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Шамарят ги руснаците наред. Това не са им техните индианци, аборигени или араби. Населението там от векове са добри войници. Имай предвид че това са просто опълчение. Русия никого не плаши. Русия е ЗАПЛАШЕНА и то сериозно.Не Русия има военни бази по цял свят? Погледни статистиката на военните конфликти от ВС насам и ми посочи ЕДИН единствен в който тази мирна организация НАТО /ИЛИ САЩ -едно и също е/ да не участва!!??? От 1989 насам Русия е отстъпила милиони кв. км. назад а НАТО точно толкова напред към Русия! Грешиш и за плановете им. А те са да поразят с неядрени крилати ракети, ядрени обекти на територията на Русия разчитайки че въздушните течения /от запад на изток/ ще разнесат радиацията предимно над Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Грешиш. " Бойци на НАТО се бият за стратегическия град Дебалцево в Украйна25% от личния състав (около 2,200 души) на украинската армия, която бе обкръжена в Дебалцево се е състоял от военнослужещи от държави-членки на НАТО и чуждестранни наемници Именно това е причината за беспрецедентната диплиматическа активност на западните лидери в последните дни, пише The Strategic Culture Foundation.Този пореден провал на украинската армия е причината, поради която западните лидери занервничиха и започнаха дипломатическите совалки. Затова и Киев прие набързо в град Дебалцево да се отворят два хуманитарни коридора, по който мирното население да бъде евакуирано. Вместо да помагат на мирното население да се евакуира обаче Киев беше ангажиран с извозването в Дебалцево на боеприпаси и военнослужещи на украинската армия и НАТО. Всичко това се случи в периода 6-7 Февруари. "https://***.youtube.com/watch?v=jlHbrdYsD7E ето тук са снимани даже но наемници от "блякуотър" прочули се с военните престъпл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
hevito666
преди 9 години
....така , така .... всичко си върви според предварителният сценарий... - следва привидно укротяване на ситуацията - след това *** , ще думнат маймунека - провокация за война / тука на балканите / - април , сухопътна атака през Хохландия Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=lXTnk_n8dtMНатовские интервенты в Новороссии. Почему РФ не объявляет войну НАТО? Евгений Фдоров.Много интересен човек!Много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
Непрекъснато внушават, че Русия е агресор!От кого трябва да се отбранява Украйна!Пронатовското правителство има нужда от оръжие срещу собствения си народ?И Обама "реши" да не дава на Порошенко оръжие срещу народа му?Барак/а със стъпка на сваляч отива да дава изявление с Меркел!Какво може да се очаква от човек с походка на измислен плейбой!Горката Корпорация САЩ!Що за президент си избраха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 12
STRAHO
преди 9 години
....над 50 000 НАТО-вци + редовна армия срещу опълченци....местните жители на тази държава. Миньори сервитьори монтьори инженери /мъже и жени/ и прочие! Чудя се ако ги метне редовна руска армия какво ги чака тия мухльовци дето само пози с очила на главите могат да заемат!? Как ще обяснят тогава къде са изчезнали толкова много техни войници. Щото лъжат че там имало руски а не техни. :)))) Лошото е че събитията не са на земята на тия кресльовци а на Украинска зема. Там се руши и страда мирно население а близките на тези НАТО герои гледат по телевизора. То ..май и по ТВтата им не дават какво става там. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 31 rate down comment 12
STRAHO
преди 9 години
Историята с втората световна се повтаря.Тогава оръдието им беше Германия. Германия трябваше да им реши проблема с руснаците. Сега обаче на Запад са си взели поука че война срещу Русия е доста разрушително начинание и са решили да ползват за целта Украйна подкрепена от бившите съюзници на Русия. От тяхна гледна точка така максимално, до колкото е възможно ще си спестят разрушенията. Що се отнася за тези които ще изнесат войната /между които вероятно и ние/ какво пък все ***. Нека се трепят помежду си. Един дол дренки. Низши слуги. Украйнците обаче не искат да воюват с руснаци и се налага да маскират техни като украинци. Отдавна техни войски /на НАТО/ са в Украйна и морят украинци. Тия дни са пристигнали нови попълнения. Украинското ръководство твърди че много скоро в редовете на УА ще има над 50 000 НАТО попълнения. Нас за да ни направят послушни ни унищожиха икономиката и ни докараха до там, че оцеляването ни да зависи от еврофондове и пари на сънародниците ни в чужбина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
Защо толкова упорстват да разцепят Украйна? Нито е в ЕС, нито е в НАТО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Гледах аз някъде, че искат да зачистят територията от хора, за да могат да си пробиват на спокойствие и да тровят земята на която ще отглеждат ГМО-та и всичко това да го охраняват с бази от противоракетния щит на нато :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Когато ги завладее Обанго, до един в банановите си плантации смятал да прати! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още