IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: ЕС ще издържи на натиска от излизането на Гърция от еврозоната

Последиците за Атина обаче ще са катастрофални, посочват от рейтинговата агенция

16:27 | 11.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: ЕС ще издържи на натиска от излизането на Гърция от еврозоната

Страните от Европейския съюз (ЕС) ще бъдат в състояние да се справят с негативните последици, свързани с евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Последиците за Атина обаче биха били катастрофални, каза в интервю за Borsen-Zeitung главният анализатор на международната рейтингова агенция Standard & Poor's Мориц Кремер.

"Дори ако се наложи да отпишем всички пари, взети назаем от Гърция, то няма да има отрицателно въздействие върху репутацията на финансовите кредитори", отбеляза Кремер.

По думите му "размерът на гаранциите, предоставени на Гърция не е твърде голям в сравнение с икономическата мощ на страните кредитори".

Кремер добави, че Германия например е била принудена да инвестира в спасяването на германските банки много повече пари, отколкото са загубите, които те ще понесат в случай на пълна загуба на средства от гръцките заеми според Deutsche Welle.

В този случай Мориц Кремер смята, че заплахата идва не толкова от самия Grexit, a от евентуален разпад на еврозоната. Той подчерта, че рискът от "заразяване" не е толкова голяма, а по-скоро "Гърция е много слаба и много малко икономически интегрирана в еврозоната".

В този случай главният анализатор на S&P смята, че по-голямата част от гърците разглеждат евентуално напускане на еврозоната като катастрофа.

"Населението на Гърция може да се наложи отново да мине през всички трудности, които то смяташе, че вече е преодоляло", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ммм неьет мисля, че ше има турболенции, но просто ше преминат на друг фланг ... и ЕС без 300 големи .... и на Греция Русията ше им купува зеленчуците и плодовете, а на Полша ньет ..... това виждам аз .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Решението е взето, подготвя се почвата.Гърците или ще се вземат в ръце или ще изпитат глада по африкански, икономически разгром поднесен на тепсия от стадо комунисти/социалисти=***.Днес се оказа, че Китай въобще не възнамерява да финансира Гърция, а Русия не била получила молба.Какво прави Сайпрас, та още не е написал кърваво писмо до ВПутин ?!Изпитвам съвсем малко съчувствие, защото не всички гърци са комунисти и мързеливци, но ще патят и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още